Opasnost za srbijanske proizvođače, Srbiju osvaja jeftino mlijeko iz EU-a

Prije deset godina u Srbiji je bilo dvostruko više muznih krava – 2006. godine bilo ih je 645.000, a sada nešto više od 300.000.

Krajem lipnja u Srbiji prestaju važiti pristojbe na uvozno mlijeko. Domaći proizvođači su u neizvjesnosti jer još nema informacija hoće li ta privremena mjera biti produžena. Dok Europska unija traži ukidanje pristojbi, one su, tvrde stočari, jedini spas za mljekarstvo u Srbiji, javlja Al Jazeera Balkans.

Ruske sankcije Europskoj uniji prošle godine su i na tržište Srbije donijele jeftine europske mliječne proizvode, što je dovelo do prosvjeda domaćih proizvođača. Privremeno rješenje Vučićeva vlada našla je u posebnim porezima na mlijeko iz uvoza. Unatoč toj zaštiti, stočari iz okolice Uba kažu kako jedva opstaju jer su subvencije nedovoljne, a otkupna cijena niska, kreće se od 20 do 28 eurocenti. Veroljub Stanimirović iz sela Novaci kaže da nije siguran hoće li lokalni otkupljivači prihvatiti mlijeko, jer se zbog zasićenosti tržišta događa da mljekare otkazuju otkup. “Cijena se ne zna. Bila je 20 eurocenti, a sad se priča da će biti 16 eurocenti.

Ako bude i to, od krava naših i naše proizvodnje nema ništa”, dodaje Stanimirović. Stočni fond se iz godine u godinu osipa, a potrošnja mlijeka u Srbiji upola je manja od europskog prosjeka. Prije deset godina u Srbiji je bilo dvostruko više muznih krava – 2006. godine bilo ih je 645.000, a sada nešto više od 300.000.  Međutim, u ukupnoj proizvodnji mlijeka bilježi se blagi rast, 2015. godine proizvedeno je milijardu i 500 milijuna litara mleka, što je rast od dva posta za pet godina.

Dok Bruxelles na temelju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju očekuje ukidanje prelevmana, proizvođači mlijeka strahuju da će Srbiju za mjesec dana preplaviti jeftino mlijeko iz Europske unije. “Ako se prelevmani ukinu, sigurno će doći do prekomjernog uvoza jeftinijih mliječnih proizvoda iz EU, a kao izravnu posljedicu imat ćemo drastično rušenje otkupnih cijena sirovog mlijeka”, tvrdi Ljubiša Jovanović iz Udruženja proizvođača mlijeka Srbije. “I dalje pratimo situaciju, ali jasno definiranu odluku još nemamo jer potrebno je sagledati širu sliku”, rekao je Tomislav Topalović iz Ministarstva poljoprivrede.

Manja zarada

Dobit Imleka pala 94 posto
Imlek, najveći srpski proizvođač mlijeka, ostvario je u 2015. nekonsolidiranu neto dobit od samo 129 milijuna dinara, što je čak 94% manje u odnosu na prethodnu godinu. Prihod je u istom razdoblju povećan za 9,8% na 24,7 milijardi dinara. Imlek je prošle godine preuzeo investicijski fond Mid Europa koji je obećao da će u tri velike srpske kompanije Imlek, Bambi i Knjaz Miloš uložiti 100 milijuna eura u roku od tri do pet godina.

poslovni.hr7hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *