Preslagivanje u HDZ-u , Karamarko spreman otići iz Vlade ako odu i Orešković i Petrov

HDZ-ov zastupnik Gordan Jandroković izjavio je jučer kako bi Klub zastupnika HDZ-a u novim
okolnostima trebao preispitati oportunost zahtjeva za opoziv premijera Tihomira Oreškovića ili prepustiti zastupnicima da o tom prijedlogu glasuju po savjesti.

Nakon današnje izjave čelnika Mosta Bože Petrova i pisma koje su nam uputili HDZ-ovi eurozastupnici, s vrlo kvalitetnim argumentima, na Klubu ponovno treba otvoriti raspravu o oportunosti zahtjeva za opoziv premijera ili prepustiti zastupnicima da glasuju po savjesti, rekao je Jandroković.
Izjavu Bože Petrova komentirao je i HDZ-ov Saborski zastupnik Ivan Šuker , poručio je  da HDZ neće pristati na ultimatume: Mi smo stranka koja želi razgovarati i možemo o svemu razgovarati, ali ponavljam, ultimatume nam neće nitko postavljati.

Podsjetimo Božo Petrov jučer je  na konferenciji za novinare rekao” Ako Karamarko hoće rušiti Vladu, Most neće rušiti. Za nas su opcija izbori. Most ima svoj stav uvijek isti. Pozivamo na političku odgovornost sve osobe koje sudjeluju u izvršnoj vlasti. Žao nam je zbog svega što se događa, kazao je Petrov.  Nadamo se da će u ovom kratkom vremenu što nam je ostalo pokazati se da je svima stalo da se održi Vlada i da na kraju ispune povjerenje koje su dobili od svojih birača, dodaje Petrov.
HDZ-ovi europarlamentarci uputili dopis kolegama u Saboru uoči glasovanja o povjerenju premijeru Tihomiru Oreškoviću. Smatraju da svi zajedno trebaju preuzeti političku odgovornost za Hrvatsku jer je vjerodostojnost HDZ-a pred iskušenjem.

Stabilnost Vlade smatraju ključnom za oporavak gospodarstva koji je bio glavni prioritet programa usmjerenog na osiguranje boljitka hrvatskih građana.

Navode da su interesi države, Vlade i stranke ispred interesa bilo kojeg pojedinca. Umjesto rušenja Vlade, koju je HDZ formirao, u nacionalnom su interesu njezina stabilnost i funkcionalnost, navode Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Ivana Maletić i Davor Ive Stier.

Nakon što su u utorak pozvali Karamarka da odstupiti iz Vlade a potom njihovu ostavku zatražio glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević , predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan i potpredsjednik te gradske stranačke organizacije Robert Gotić u srijedu su stavili svoje mandate na raspolaganje Gradskom odboru HDZ-a. To je potvrdio prvi čovjek županijske organizacije HDZ-a i saborski zastupnik Anđelko Stričak.

 

Tomislav Karamarko:Bilo bi najbolje da premijer, Petrov i ja odemo iz Vlade

Karamarko jučer, sasvim neočekivano, dao je izjavu kako je spreman napustiti Vladu te da je potrebno osvježiti vrh Vlade koji bi se uhvatio u koštac s reformama i problemima što svakodnevno muče građane.

Na novinarsko pitanje kako idu procesi sa preslagivanje Vlade i zahtjev za opoziv premijera Tihomira Oreškovića, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je kako sve ide dobro, sve je u tijeku, vjerojatno to javnost zanima, ali i mi smo zainteresirani da što prije izađemo iz ove krize.

Komentirajući pismo HDZ-ovih europarlamentaraca koji su pozvali na preispitivanje zahtjeva za opoziv aktualnog premijera, Karamarko smatra da imaju pravo na svoje mišljenje. Čini mi se da nemaju uvid u neke detalje. Prema tome, apsolutno podržavam takav izričaj, međutim, postoje i odluke stranačkih tijela koje se moraju poštovati. Zašto su donesene upravo takve odluke, znamo mi koji smo u zemlji svaki dan i svaki sat, rekao je.

Opoziv smo jučer zahtjevali da izazovemo šok, i kažemo: “Dosta je ovakvog rada i odnosa“. Jučer sam htio sve usijane glave pozvati da se ohlade. Trendovi su dobri i sve nam ide u prilog osim odnosa, rekao je. Bilo bi najbolje da premijer, Petrov i ja odemo iz Vlade, mislim da bi to bilo najbolje, da se vrh Vlade na neki način osvježi, naglasio je.
Što se tiče mandatara, rekao je: “Mislim da stranka koja ima najviše mandata u Saboru ima pravo dati premijera”. Nisam šiljio na pregovorima kada je bilo pitanje mandatara, to ni sada neću raditi. Stranka nije sama sebi svrha, interesi ove države su takvi da su važniji od pojedinačnih interesa, dodao je.
Na pitanje postoji li mogućnost da Orešković ostane, a da odu on i Petrov rekao je kako je to teško.Teško je u ovom momentu, ne znam kakve bi se promjene trebale dogoditi u sljedećim danima. Sve opcije ostaju ako se dogovorimo. Temelj svih temelja je da se počne drugačije raditi. Stalno pričamo o reformama. HDZ se treba respektirati kao relativnog pobjednika izbora, ne može ona poslužiti kao noseća struktura nekome da bi obnašao dužnost, rekao je Karamarko i na kraju zaključio
dobro je da je izazvan ovaj šok, kako bi mogli reći da se stane i počne normalno raditi”

Mieroslav Tuđman

Komentirajući jučerašnju Karamarkovu izjavu Tuđman je rekao “Mislim da je to racionalno rješenje i da je smanjilo tenzije. Mislim da rješenje treba biti takvo da ne bude izbora jer bi to bio gubitak za Hrvatsku zbog nepovlačenja sredstava iz europskih fondova”

Tuđman je na pitanje jesu li Tomislav Tolušić i Domagoj Ivan Milošević kandidati za novog mandatara kazao da po njegovim saznanjima imaju još jedno ili dva imena. Na pitanje voditelja Dnevnika 3 Petra Vlahova jesu li to Zdravko Marić i Oleg Butković, Tuđman je rekao: To ste vi rekli.ja nisam u tim dogovorima. Ali vidi se da su to sve uravnoteženi ljudi, kazao je.
Miroslav Tuđman i Damir Krstičević potvrdili su da nisu potpisali prijedlog stranke da Sabor opozove premijera, i to zato jer taj zahtjev, smatraju, vodi novim izborima što znači – izgubiti godinu u kojoj bi se poslovi obavili.

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *