Loše upravljanje državnim buđetom: bivši ministar Lalovac novac deponirao uz negativne kamate

Dok traje kriza vlade, ispod ‘radara’ prolazi činjenica da su državni revizori istražili i analizirali kako je bivši ministar financija Boris Lalovac upravljao državnim budžetom. Pronašli su niz nepravilnosti zbog čega su dali uvjetno mišljenje na ‘izvršenje državnog proračuna u 2015. godini’, piše 24sata.hr.

Bivši ministar financija Boris Lalovac je prošle godine uložio novac u depozite kod njemačke središnje banke, BIS-a i komercijalnih banaka, a HNB je na njih “ostvario prosječnu stopu od -0,18 posto”, navodi se u izvješću Državne revizije. To znači da je država, umjesto da zaradi na kamati, plaćala čuvanje depozita.

Postavlja se pitanje je li Hrvatska morala novac čuvati baš u nekoj od banaka eurozone gdje su na snazi negativne stope. O tome gdje će se novac čuvati prema zakonu odlučuje ministar financija, a novac se može polagati u HNB, poslovnu banku te ulagati u državne vrijednosne papire poštujući načela sigurnosti, likvidnosti i isplativosti ulaganja.

Slabo korištenje EU fondova

Revizija se osvrnula i na slabo korištenje sredstava iz fondova Europske unije. Tako se navodi da značajan iznos raspoloživih sredstva pomoći Europske unije za financijsko razdoblje 2007. – 2013. namijenjen financiranju projekata u okviru operativnih programa Promet, Regionalna konkurentnost, Zaštita okoliša i Razvoj ljudskih potencijala te programa IPARD, nije utrošen do konca 2015., a sporo se koriste i sredstva odobrena iz fondova ESI kroz višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2014. – 2020. godine.

24sata.hr/hia.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *