HDZ odredio Marića za novog mandatara, a u opciji su i novi ministri

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice u petak je održalo telefonsku sjednicu na kojoj je odlučeno da se za novog mandatara za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske određuje dr. sc. Zdravko Marić.

Ujedno je novim političkim tajnikom stranke imenovan Domagoj Maroević dok je Miro Kovač ponovno imenovan međunarodnim tajnikom HDZ-a.

– Da nismo uvjereni da imamo 76 ruku, ne bismo ni donijeli ovakvu odluku. U srijedu ili četvrtak će se glasati o povjerenju Oreškoviću, to je prvi korak, nakon toga slijedi posao mandatara i tu će se formirati nova hrvatska Vlada – rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture i potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Komentirao je i izjavu Vladimira Šeksa da je riječ o blefu.

– Ja uvijek volim čuti njegovo mišljenje, ali on više nije u vodstvu HDZ-a i nema dovoljno informacija o tome što se događa i što se radi – rekao je Butković.

Butković nije želio iznositi osobna stajališta o Oreškoviću, rekao je da je pokušao, da je bilo pozitivnih pomaka, ali da nije uspio u onome za što je doveden.

– Moramo priznati i reći da smo zaključili da on nije rješenje i da tražimo novog čovjeka – rekao je Butković.

Rekao je da sada idu pregovori, da se Marić mora aktivno uključiti u pregovore s potencijalnim partnerima te da će o tome izvijestiti hrvatsku javnosti. Na pitanje vidi li se u Vladi, Butković je odgovorio da je on u ovom trenutku nebitan, da je važno da se počnu ostvarivati projekti te da se nijedan pojedinac ne može stavljati iznad interesa stranke i Hrvatske.

Butković je rekao da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ovom trenutku faktor stabilnosti, da s njom komuniciraju i da im je bitno njezino mišljenje.

Kadrovska križaljka ,  ovo bi mogli biti ministri u novoj Vladi

Premda još nije izvjesno hoće li kontrolirati parlamentarnu većinu, u HDZ-u nakon objave o novom mandataru Zdravku Mariću užurbano slažu i kadrovsku križaljku nove Vlade. Kako doznajemo iz izvora bliskih Domoljubnoj koaliciji, u potencijalnoj  Marićevoj vladi 13 bi ministarstava pripalo HDZ-u dok bi preostalih sedam prepustili partnerima. Pritom, dakako, nema mjesta za ministre iz Mosta, ali ima za stranke iz gotovo cijelog  desnog spektra. Resor poljoprivrede, tako, pripao bi HDSSB-u,  premda je Dragan Vulinnedvosmisleno kazao kako njegova  stranka neće sudjelovati u Karamarkovom preslagivanju i pozvao  na nove izbore. Ministarstvo gospodarstva koje je posljednjih  mjeseci vodio Mostov Tomislav Panenić u ovoj bi kombinaciji  pripalo Radimiru Čačiću, resor uprave nestranačke Dubravke  Alibegović Jurlina bio bi povjeren Tepeševom HSP AS-u, dok bi  financijski resor iz ruku mandatara Zdravka Marića preuzeo  HSLS.

Međutim, najzanimljivije preslaganje dogodilo bi se na čelu  Ministarstva kulture koje bi preuzeo Bandićev kadar, što bi  značilo da se u ovom trenutku HDZ odriče svog najpopularnijeg ministra i člana predsjedništva stranke. U prilog ovakvom rješenju ide i jučerašnja poruka njegova stranačkog kolege Darka Milinovića koji je za N1 televiziju izjavio da ukoliko manjine  budu tražile odlazak Hasanbegovića, ne vidi drugu osobu koja bi  trebala biti zapreka za novu hrvatsku vladu jer je na odstupanje  pristao i predsjednik HDZ-a Karamarko.

Razlog ovakvom prilično suicidalnom rješenju valja tražiti u  sastavu mogućih budućih potpredsjednika HDZ-ove Vlade gdje je,  prema informacijama kojima raspolaže Večernji list, uz Olega Butkovića, Tomislava Tolušića i Mire Kovača, jedno mjesto  rezervirano i za potpredsjednika iz redova nacionalnih manjina. Uz pretpostavku da je riječ o Miloradu Pupovcu, bit će zanimljivo vidjeti reakciju Ivana Tepeša i Pere Ćorića kojima bi u ovoj  križaljci pripao resor uprave, nakon što su jasno poručili da ne žele  sudjelovati u rađanju hrvatskog političkog Frankensteina u  čijem okrilju bi bilo mjesta i za Pupovčevu stranku. Usput,  moguću smjenu najučinkovitijeg ministra Hasanbegovića s  gnušanjem su odbacili.

Nadalje, među kadrovima Marićeve Vlade dvoje aktualnih HDZ-  ovih ministara nemaju sigurne funkcije. Na čelo Ministarstva  socijale umjesto Bernardice Juretić koja se ovih dana osramotila izjavom “nek’ crknu” mogla bi zasjesti ambiciozna Sanja Putica,  dok bi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, kojemu je nedavno na ulicu izišlo 40 tisuća prosvjednika, fotelju mogao prepustiti Damiru Jeliću. Dok bi ministri Oleg Butković, Tomo Medved, Miro Kovač, Nada  Šikić, Lovro Kuščević, Anton Kliman, Dario Nakić, Darko Horvat  i Tomislav Tolušić zadržali svoje resore, promjena bi se dogodila u  MORH-u i MUP-u, gdje bi Josip Buljević iz resora obrane  preuzeo unutrašnje poslove, dok bi MORH pripao umirovljenom  generalu Damiru Krstičeviću, kao što mu je uoči izbora i obećano.

Zaštitu okoliša preuzeo bi Beljakov HSS, dok bi pravosuđe  povjerili Juri Martinoviću.  Negdašnji zastupnik Mosta koji je ovih dana prešao u novi  saborski klub, međutim, jučer nam je kazao kako mu je naš poziv “prvi glas” o funkciji ministra u HDZ-ovoj Vladi.

– Smatram da je moj primarni posao sačuvati parlamentarnu  većinu, a o mogućoj dužnosti ministra ni s kim nisam progovorio  ni jedno jedino slovo. Zalažem se da narod ne ide na izbore jer ne  bismo ništa dobili osim još usitnjenije političke scene. Nije mi  drago da se mojim imenom kalkulira na ovaj način jer sam puno  bliži opciji ostanka u Saboru – rekao nam je Juro Martinović.

Zanimljivo, i Miodrag Demo, saborski zastupnik iz redova stranke BM 365, nema nikakvih spoznaja da bi Bandićevim kadrovima  pripalo Ministarstvo kulture.  – Sa mnom o toj opciji nitko nije razgovarao, ali naša je stranka  spremna svakog trenutka preuzeti bilo koji resor, od gospodarstva  do kulture, što smo pokazali na modelu upravljanja Zagrebom,  odakle ne odlaze autobusi naše djece – kaže Miodrag Demo,  dodajući da “ovaj eksperiment mora prestati jer je Hrvatska u  ovom trenutku pretvorena u psihijatrijsku ustanovu u kojoj  zarađuju jedino farmaceuti”

vecernji.hr/hia.com.hr
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *