Slavonci podijeljeni oko istraživanja nafte na slavonskim poljima

Istraživanja ugljikovodika u Slavoniji trebala bi donijeti investicije od gotovo 90 milijuna eura. I dok jedni u potpisanim ugovorima vide izdaju nacionalnih interesa, drugi – osobito lokalno stanovništvo – vide svoju priliku. Pronađe li se doista, između Drave i Save, nafta ili plin u državni proračun trebalo bi na godinu stizati između 3 i 7 milijardi kuna.

Usred polja kukuruza stara naftna bušotina. Slavonskoj općini Magadenovac nafta je donosila u proračun i do 5 milijuna kuna na godinu.’Mi se samo nadamo da će nafte biti da će istraživanje novo još uspjet bolje od tih 70-ih godina kad je bilo prvo istraživanje‘, kazao je predsjednik općinskog Vijeća Davorin Gašparović.

Od naftne rente izgradili su ceste, javnu rasvjetu, nogometna i dječja igrališta.’Zadnji projekt kojeg smo napravili je dječji vrtić koji je napravljen u Magadenovcu‘, kaže Gašparović.

Zato i ne čudi što neki Slavonci već peku vola zbog najavljenih istraživanja. ‘Ja mislim da bi to nama puno pomoglo. Mladi bježe od poljoprivrede, a i nema tu nekih novaca. Svima je bolje otići u Irsku, Njemačku, nego tu po ovom suncu kopati kukuruz‘, smatra Zlatko Marković iz Našica.

Vjerujem da bi pomoglo puno prosperitetu ovih naših sela pošto je situacija takva da sve nešto stagnira. Mislim da bi puno značilo’, istog je mišljenja i Mirko Briševac iz Lacića.

Pronađu li se u Panonskom moru nafta i plin i državni bi se proračun trebao podebljati za nekoliko milijardi kuna na godinu.’Ovdje imamo ne samo uplatu jednokratnog dijela za istraživanja, nego i kad se pronađe nafta imamo fiksnu naknadu. A isto tako i od cjelokupne, izuzete količine nafte, jedan dio ide u hrvatski proračun‘, pojasnio je ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Istraživanja u bazenu između Save i Drave trajat će 5 godina. Ukoliko se pronađu isplative količine crpljenje je moguće najduže 25 godina.

Za Slavonce ne vrijedi ona – prvo zec, pa tek onda ražanj. Za Slavoniju, iz koje se zbog nedostatka posla bježi glavom bez obzira, i sama je potraga za naftom slamka spasa. Pa ipak dio Slavonaca ali i neki političari protive protiv su nedavno potpisanog ugovora o istraživanju nafte u Slavoniji.

Nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina na svom Facebook profilu je napisao : ČETIRI JAHAČA APOKALIPSE U POHODU NA SLAVONIJU
Prvi jahač TIHOMIR OREŠKOVIĆ nije došao na na bijelom konju, ali svakako je “osvajač” koji ima misiju podrediti nas stranim interesima.

Drugi jahač TOMISLAV PANENIĆ ima za cilj uništi mir na slavonskoj zemlji, nastaviti rat kojeg je započeo prvi jahač u interesu korporacija a na štetu domaćeg čovjeka

Treći jahač IVAN VRODLJAK koji ce već odlukama prijašnje Vlade pokorenoj Slavoniji donijeti glad i bolest. U ruci drži vagu kao znak hrane koju mjereći oduzima i uništava. Jaše govoreći: “jednu hrpu pšenice za groš, tri hrpe ječma za groš, a ulja i vina neće biti”

Četvrti jahač “Smrt” to smo mi svi koji smo beskrvni i bljedunjavi i radi kojih nam država truli!.
dnevnik.hr/hia.com.hr
foto:AZU

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *