Ubijen vođa Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi

Vođa terorističke organizacije Islamska država Abu Bakr al-Bagdadi ubijen je u američkom zračnom napadu na Raku, prenosi Daily Mirror.

 

Vođa Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi ubijen je u zračnim udarima koalicije predvođene Sjedinjenim Državama, javljaju strani mediji. Baghdadi je navodno ubijen u nedjelju ujutro u zračnom napadu na ISIL-ovo uporište Raqqu, na sjeveru Sirije, navode iranski državni mediji.

Al-Baghdadi je čovjek čija je glava ucijenjena na 10 milijuna dolara. Rodom je Iračanin, a rođen je 1971.godine  pod imenom Ibrahim al-Samarai, oko 50 kilometara sjeverno od Bagdada u gradu Samara. Tvrdi da njegova loza vodi porijeklo od poslanika Muhameda, što mu daje legitimitet da bude vjerski vođa.

Godine 2005. zarobile su ga američke snage, a nakon što je pušten na slobodu preuzeo je čelo ogranka Al Kaide u Iraku. Točnije, zamijenio je tadašnjeg lidera Abu Omara al-Bagdadija, koji je ubijen u akciji koju su vodili Amerikanci.

Put Abu Bakra al Bagdhadia do halife u samoproglašenoj Islamskoj državi najbolje se može shvatiti u svjetlu cijepanja Al Qaide u Iraku. 2013. godine je otvoreno prkosio glavnom lideru Al Qaide Ajmanu al-Zavahiriju kada je udružio snage sa Jabhat al-Nusrom, sirijskim ogrankom Al Kaide.

Vijest o ubojstvu Abu Bakra al Bagdhadia iako su je prenijeli hrvatski i mediji iz rregije još nije provjerena, a treba uzeti u obzir kako je i ranije bilo vijesti o navodnoj smrti i ranjavanju ISIL-ovog vođe.

24sata/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *