Moguć obrat: HDZ ipak neće rušiti Vladu ?

Tomislav Karamarko danas, neovisno o odluci Povjerenstva, podnosi ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade, potvrđeno je Večernjem listu u HDZ-u

Presudio Tuđman?

Sugovornici VL , koji su otpočetka bili protiv rušenja Vlade, kažu kako bi po Karamarka negativna odluka Povjerenstva rasplet političke krize mogla odvesti u smjeru da se u Saboru ne ruši Oreškovića nego da iz Vlade ode Tomislav Karamarko (on ionako podnosi ostavku), a da se s Mostom proba dogovoriti odlazak Oreškovića i dolazak Zdravka Marića za premijera.

Čak i osmočlani pregovarački tim, koji je osnovan prekjučer na Predsjedništvu HDZ-a, a u kojem su i Milijan Brkić i Tomislav Čuljak, koji dosad nisu sudjelovali u akcijama rušenja Vlade i dogovaranja nove većine (Brkić je bio zatražio odlazaka Karamarka iz Vlade), vide primarno u svjetlu pregovora s Mostom, a ne (samo)formiranja nove većine.

– Čim su Brkić i Čuljak u tom timu, to je usmjereno na pregovore s Mostom – smatra naš sugovornik koji je uvjeren da HDZ bez Mosta ne može formirati novu (održivu) većinu.

U prilog ovim tezama mogla bi ići i pobuna koja se dogodila prošli tjedan na Klubu HDZ-a u Saboru jer su pojedini HDZ-ovi zastupnici jasno rekli da rušenje Vlade s malom mogućnošću sklapanja nove većine vodi novim izborima, što znači poraz HDZ-a i povratak SDP-a na vlast. Iako je prvo bio protiv opoziva premijera, pa je promijenio retoriku kada je Karamarko predložio da iz Vlade odu i on i Orešković i Božo Petrov, ovih se dana opet pojavila informacija da je Miroslav Tuđman vodstvu stranke već rekao da on neće glasati ni za rušenje Vlade niti da će sudjelovati u eventualnoj novoj većini. On nam jučer tu informaciju nije ni potvrdio ni demantirao, jednostavno je nije želio komentirati.

Danas Dan D

– Sve što Karamarko radi je blefiranje do zadnjeg trenutka kako bi se uplašilo i uvjerilo Most da odustane od Oreškovića i prihvati Marića za premijera. Karamarku sigurno nije u interesu da Orešković progovori o svemu u svojoj obrani u Saboru, kao što je najavio – rekao je jučer naš sugovornik i nastavio:

– Sutra je Dan D. Do zadnjeg se trenutka vjerojatno neće znati koji će biti konačni scenarij. Prema našem sugovorniku, u slučaju negativne odluke Povjerenstva, ostaje otvorena i opcija da Orešković ostane u Vladi, a Karamarko ode te da se na taj način spasi Vlada HDZ-a i Mosta. Jedino ako Povjerenstvo u potpunosti amnestira Karamarka od svake odgovornosti i sukoba interesa, nastavio je, onda su karte na njegovoj strani i onda je opcija rušenja Vlade najizvjesnija. Ostali sugovornici iz Predsjedništva HDZ-aslažu se da je sve moguće, ali opciju da Karamarko ode, a Orešković ostane smatraju nevjerojatnom. Naš izvor koji je u pregovaračkom timu kaže da su prvo na redu razgovori s partnerima iz Domoljubne koalicije (sastanak je bio jučer).

Naši ostali sugovornici kažu da su pregovarački tim doživjeli isključivo kao ekipu za pregovore s partnerima s kojima bi HDZ sklapao novu saborsku većinu.

– Nema mjesta strastima ni podjelama, samo razum. Idemo to odraditi – rekao je naš sugovornik koji dosad nije sudjelovao u pregovorima s mogućim partnerima.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa sastaje se danas

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na današnjoj će sjednici, koja počinje u 12 sati, odlučivati o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu prvog potpredsjednika VladeTomislava Karamarka. Povjerenstvo će tako odlučiti je li Karamarko bio u sukobu interesa zbog poslovne suradnje njegove supruge Ane Karamarko s MOL-ovim lobistom Jozom Petrovićem


vecernji.hr /hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *