Tihomir Orešković : Vjerujem da će Domoljubna koalicija i Most prevladati razlike

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković obratio se novinarima u Banskim dvorima.

 – Danas je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa odlučilo da je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa u vezi arbitraže sa MOL-om. Nakon toga, Tomislav Karamarko podnio je ostavku na dužnost prvog potpredsjednika u Vladi – kazao je u uvodu Orešković.  – Pozivam sve dionike u ovom procesu da pokažu maksimalnu odgovornost i strpljenje. Hrvatska nema vremena. Vjerujem da će Domoljubna koalicija i Most učiniti dodatni napor, prevladati razlike i da će se tenzije spustiti – rekao je premijer.

– Vjerujem da će ova Vlada nakon stabilizacije nastaviti provoditi promjene koje smo najavili i koje smo započeli. Ova Vlada ima puno toga za napraviti u interesu hrvatskih građana – kazao je Orešković. – Dozvolite mi da danas ne odgovaram na vaša pitanja, na sva pitanja ću sutra odgovarati u Saboru – zaključio je Orešković.

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko objavio je da je dao ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade, te još jednom pozvao potpredsjednika Vlade Božu Petrova i premijera Tihomira Oreškovića da i oni daju ostavke. Karamarko je na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a potvrdio da će se u četvrtak u Hrvatskom saboru odlučivati o Oreškovićevu opozivu, nakon čega će se, kazao je, ići u preslagivanje Vlade. Stanje krize vlasti zadnjih mjesec dana nazvao je “negledljivim folklorom”. Odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je bio u sukobu interesa nazvao je “napola nakaradnom” jer podsjeća na verbalni delikt i ustvrdio da je isforsirana pritiskom. Najavio je da će se zbog toga obratiti Upravnom sudu.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na današnjoj je sjednici utvrdilo da je Karamarko iznošenjem osobnih stavova i prijedloga za povlačenje iz arbitraže bio u sukobu interesa. Zbog osobnih i poslovnih odnosa s Petrovićem, Karamarko se nalazi u situaciji u kojoj privatni interesi mogu utjecati na njegovu nepristranost i u situaciji mogućeg sukoba interesa zbog koje ne može sudjelovati u donošenju odluka o arbitraži i Ini, rekla je predsjednica povjerenstva Dalija Orešković.

vecernji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *