NAKON PADA VLADE: Održane konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Nakon što je Hrvatski sabor izglasovao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, čime je pala i njegova vlada – predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas  je održala konzultacije s predstavnicima klubova i ostalim saborskim zastupnicima.

Konzultacije na Pantovčaku počele su 9 sati a završena su nešto iza 13, 00 sati.  Nakon obavljenih konzultacija predsjednica  Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da je nitko nije uvjerio da uživa potrebnu potporu 76 ili više zastupnika za dobijanje statusa mandatara.

– Mogu ustvrditi kako je natopolovična većina zauzela stav o pottrebi raspisivanja prijevremenih izbora – rekla je predsjednica.

Ustavni rok od 30 dana je nemoguće skratiti, rekla je, pa je apelirala na Reinera da se rasprava i odlučivanje o raspuštanju Sabora održe što je moguće prije. Gotovo svi predstavnici stranaka izrazili su želju da se izbori održe početkom rujna, dodala je.


Tijek konzultacija

13.02 – Na konzultacije kod predsjednice ušli su Tomislav Karamarko i Domagoj Ivan Milošević(HDZ).

12.47 – Na konzultacije kod predsjednice RH upravo su došli Zoran Milanović, Milanka Opačić i Ranko Ostojić (SDP).
Milanović je izjavio kako se HDZ treba dogovoriti da ovo završi danas. O datumu izbora odlučuje predsjednica. Rekli smo joj da je najbolji datum 4. rujna. Nadam se da Reiner i vodstvo njegove stranke komunicira. Ovo nije trenutak za veliku radost – ne možemo biti sretni kad je na kraju jedan saziv Sabora. Očekujemo odluku da će Sabor biti raspušten s 15. srpnja da mogu početi teći rokovi, naglasio je Milanović. Rekao je da bi Reiner u 13.30 sati trebao okupiti ljude i dati raspuštanje Sabora na glasanje.

12.43 – Treba doći do raspuštanja Sabora. Naš prijedlog je da do raspuštanja dođe 15. srpnja kako bi se izbori održali početkom rujna – rekao je Miroslav Šimić (Most).

12.33Ivan Vrdoljak (HNS) rekao je da im je želja da raspuštanje Sabora stupi na snagu 15. srpnja kako bi izbjegli da izbori budu u kolovozu. Ako se svi dionici procesa slože, izbori će vjerojatno biti 4. ili 11. 9. , rekao je Vrdoljak. Poručio je da ovo nije trenutak za veselje već trenutak za ozbiljnost.

12.32Milan Bandić u ime stranke MB 365 – Stranka rada i solidarnosti kaže kako bi izbori trebali biti što prije. Koliko imam informacije, ići će se na raspuštanje Sabora, danas ili sutra, bez obzira što je sjednica Sabora prekinuta. Izbori trebaju biti što prije kako bi se agonija prekinula što prije. Ovaj cirkus treba prekinuti što prije, rekao je Bandić.

12.22Šandor Juhas (manjine) rekao je da su uz postojeću Vladu, ali da u ovom trenutku nema Vlade te da je većina za raspuštanje Sabora i nove izbore. Narod u velikom postotku također želi nove izbore i ja se mogu isto složiti da bi bilo najbolje raspisati izbore početkom devetog mjeseca, rekao je i dodao da nije dao potpis za raspuštanje Sabora.

12.07Silvano Hrelja (HSU) rekao je da je njihov klub potpisao za samoraspuštanje Sabora i da ta odluka stupi na snagu s 15. srpnja.  Mislim da su održavanje i pokušaj stvaranja nove parlamentarne većine vrlo, vrlo, vrlo tanki, a i jedna takva vlada bi bila izuzetno nestabilna – rekao je Hrelja.

11.40 – Boris Miletić (IDS) rekao je da su predsjednicu informirali da je njihov klub uputio prijedlog za samoraspuštanjem. Mislimo da ovu agoniju jednostavno treba okončati – rekao je Miletić, dodajući da je raspisivanje novih izbora izlaz iz ove situacije.

11.20 – Darinko Kosor (HSLS) rekao je da su za brze izbore. Na pitanje hoće li potpisati zahtjev za samoraspuštanjem Sabora, rekao je kako nema potrebe ako je već skupljeno dovoljno potpisa.  Hvala Bogu, riješili su nas problema – rekao je Kosor govoreći o oporbi.

11.10 – Milorad Pupovac (SDSS) rekao je da su predsjednicu obavijestili da smatraju da je za RH nakon jučerašnjeg dana i sagledavanja odnosa i raspoloženja građana najbolje da se ide na prijevremene izbore. Klub je prije odlaska predsjednici urudžbirao potpisani zahtjev za samoraspuštanjem.

10:46 – Laburisti traže samoraspuštanje Sabora i smatraju da je to u ovom trenutku jedina opcija, ponovila je Nansi Tireli. ‘Naša defintiivna podrška ide onima koji na ljevici budu skupljali potpise za sastavljanje većine’, kaže Tireli.

PARALELNO DOGAĐANJA IZ SABORNICE

I dok traju konzultacije na Pantovčaku Hrvatski sabor održava redovno zasijedanje. Počeo je u 9,30 raspravom o izmjenama Zakona o ravnopravnosti spolova. Najavljene zakonske izmjene potaknulo je Ministarstvo socijalne politike i mladih radi jačanja pravne zaštite građana i usklađivanja s pravnom regulativom Europske unije.  Njima bi se trebala urediti “sveobuhvatna zaštita od viktimizacije” te provesti načela jednakih mogućnosti i postupanja prema muškarcima i ženama pri zapošljavanju i radu
10.30 –  Dragica Zgrebec (SDP) pozvala je predsjednika Reinera da prekine sjednicu dok ne završe konzultacije kod predsjednice, što je Reiner odbio. Potom ga je zatražila stanku od deset minuta, što je Reiner odobrio. Milorad Batinić (HNS) također je zatražio stanku te je Reiner  stanku produžio na 15 minuta.
10.59 – Reiner je rekao da prihvaća sugestiju da se privremeno prekine sa sjednicom, ali nije prihvatio sugestiju da nastavak bude u 13.30, za kad je predviđen kraj konzultacija jer nije sigurno kad će one završiti.Rekao je da će se o nastavku dogovoriti nakon završetka konzultacija s predsjednicom.
10.58 – Peđa Grbin (SDP) u Saboru je pozvao Reinera da na dnevni red uvrsti prijedlog odluke o raspuštanju Sabora. Ivan Vrdoljak (HNS) rekao je da je prikupljeno više od 80 potpisa za raspuštanje.
12.00 – Mostov zastupnik Miroslav Šimić objavio je da je predsjedniku Sabora predao 12 Mostovih potpisa za raspuštanje Sabora. Da, predali smo potpise svih 12 zatsupnika koji su članovi Kluba Mosta nezavisnih lista, koji podržavaju odluku o raspuštanju Hrvatskog sabora, odnosno na ovaj način šalju političku poruku da u nikakvim preslagivanjima, sastavljanju neke nove većine ne namjeravamo sudjelovati – kaže Šimić te dodaje da ne zna koliko je ukupno potpisa u Saboru skupljeno.
Robert Podolnjak, Mostov potpredsjednik Sabora, rekao je da je dobra demokratska praksa da se izbori nikad ne održavaju u srpnju i kolovozu upravo zbog daleko nižeg odaziva jer mnogi građani nisu u mjestu prebivališta. Podolnjak nema informaciju o nastavku danas prekinute sjednice ni kada bi se ova točka mogla naći na dnevnom redu. Predložio je sazivanje sjednice predsjedništva Sabora kako bi se mogla donijeti odluka o izvanrednoj sjednici na kojoj bi se raspustio Sabor.

10.28Ivan Tepeš (HSP AS) rekao je da su predsjednici rekli da podupiru preslagivanje, suglasni su da novi mandatar bude Zdravko Marić.

10.20Branko Hrg (HSS) koji je došao u ime predsjednika Kreše Beljaka koji je danas na putu, rekao je da je apsolutno za pokušaju preslagivanja, ali samo ako se uspije napraviti stabilna većina u parlamentu. Hrg nije htio nagađati o većini te je rekao da treba pustiti da vidimo što će se dogoditi. Hrg je rekao i da nemaju posebnih uvjeta te da ne traže ministarstva.

Goran Dodig (HDS) također je rekao da nemaju nikakvih uvjeta te da je o stabilnosti teško govoriti jer u hrvatskim političkim uvjetima i većina od 90 zastupnika može biti nestabilna.Moramo se usredotočiti da u ovom trenutku izaberemo Vladu ako se da, ako ne, hvala Bogu na nove izbore, rekao je Dodig.

10.06Drago Prgomet (Hrid) predsjednici je rekao da bi izbori bili najbolje rješenje. Novinarima je rekao da bi rana jesen bila najbolji termin za izbore te dodao da će tijekom dana potpisati odluku o samoraspuštanju Sabora. “Naša stranka ne sudjeluje o dogovorima oko eventualnog preslagivanja”reko je  naglašavajući da neće potpisivati tuđe inicijative te da odlučuju sami.

9,37  Nakon HDSSB-a zastupnika na red su došli bivši Mostovci Lovrinović, Martinović i Mišić.  Lovrinović je rekao da bi prema zdravom razumu trebalo pokušati presložiti Vladu, ali s novim ljudima koji će jamčiti nove programske ciljeve. Treba nam kvalitetna ekonomska politika, ali, naglašavam, s kompetentnim ljudima da konačno ostvare taj ekonomski zaokret.
Ako to ne bude moguće, spremni smo za nove izbore.

9,15  Predsjednica je razgovorala sa zastupnicima HDSSB-a Branimirom Glavašem i Josipom Salapićem. Nakon razgovora Glavaš je rekao da je HDSSB sklon prijevremenim izborima te da je realno da će se oni održati sredinom rujna.
9,00 Prvi je na redu u 9 sati trebao biti Ivan Sinčić iz Živog zida koji se ispričao.

Raspored sastanaka kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović:

9.00 –  Vilibor Sinčić (Živi zid)
9.15 –   Branimir Glavaš i Josip Salapić
9.30 –   Klub nezavisnih zastupnika – Lovrinović, Martinović i Mišić
9.45 –   Klub zastupnika – HRID I Šandor Juhas
10.00 – Hrvaska seljačka stranka
10.15 – Klub zastupnika dr. A. Starčević
10.30 – Klub zastupnika Hrv. laburisti – stranka rada
10.45 – Klub zastupnika SDSS i Narodne stranke – reformisti
11.00 – Klub zastupnika socijalno – liberalne stranke i Nezavisne zastupnice Gordane Rusak
11.15 – Klub zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika i Nezavisne liste Stipe Petrine i Nezavisnih zastupnika
11.30 – Klub zastupnika IDS-PGS i Liste za Rijeku i Nezavisnkog zastupnika Furia Radina
11.45 – Bandić Milan 365 i Klub zastupnika Bandić Milan 365 stranke rada i solidarnosti, Bloka umirovljenici zajedno i nezavisnih zastupnika Ermine Lekaj Prljaskaj, Vladimira Bileka i Mirka Raškovića
12.00 – Klub zastupnika naconalnih manjina
12.15 – Klub zastupnika Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati
12.30 – Most i klub zastupnika Mosta nezavisne liste
12.45 –  SDP
13.00 – HDZ

Rok 30. dana za formiranje nove vlade

Izglasavanjem nepovjerenja premijeru Oreškoviću počeo je teći rok od 30 dana za formiranje nove Vlade. Kandidat za mandatara u tom roku mora sakupiti potpise 76 zastupnika, predočiti ih predsjednici, a kao mandatar mora izabrati ministre i program te dobiti potvrdu Sabora. Ako nitko ne skupi 76 potpisa, ili se ne izglasa Vlada unutar tog roka, predsjednica raspušta Sabor i raspisuje izbore. I to najranije za 30, a najkasnije za 60 dana. Sabor se može i sam raspustiti prije isteka roka, ako za to postoji potpora 76 zastupnika.

No ima i drugačijih tumačenja. Primjerice ono koje zagovara jedan od tvoraca Ustava Branko Smerdel koji kaže kako samo donešenje potpisa potpore nije propisano Ustavnom, već je postalo uobičajno tijekom godina. Stoga smatra da mandatar u bitku za svoju Vladu ne mora krenuti sa 76 potpisa koje će predočiti predsjednici već je dovoljno uvjeriti je dovoljno je da ona procjeni da će imati potoporu većine. Drugi pak poručuju to je zona neizvjesnosti.

Do izbora nove vlade primjenjuju se odredbe Zakona o postupku primopredaje vlasti. Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti. Iznimno može imenovati vršitelja dužnosti ako je to nužno za nesmetan rad tijela državne uprave. Vlada ne smije zaključivati ugovore veće vrijednosti, osim ako bi nezaključivanje prouzročilo znatniju materijalnu štetu. Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner gostujući u središnjem Dnevniku rekao je da Sabor nastavlja s radom. Na pitanje kada će na dnevni red uvrstiti raspravu o opozivu Sabora, odgovorio je da će tom ozbiljnom pitanju, ozbiljno i pristupiti.

 

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *