Izjava Kolinde Grabar-Kitarović i Vučića uoći sutrašnjeg susreta u Vukovara

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i srbijanski premijer i mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić sastat će se sutra u blizini Vukovara, a zatim popodne otići u Vojvodinu. Time žele pokazati dobru volju da se riješe problemi u odnosima dviju zemalja.

Naša predsjednica uoči posjeta razgovarala je s novinarkom Radio-televizije Srbije Natašom Mijušković.

Ovo nije još jedan protokolarni susret. Ovaj susret koji će se dogoditi u ponedjeljak ni na koji način nije motivirala međunarodna zajednica, već je isključivo motiviran našom međusobnom željom da učinimo konkretne korake u cilju približavanja dviju država, rekla je, među ostalim, predsjednica Grabar-Kitarović u intervjuu za RTS.

Ekskluzivni intervju sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić u ekskluzivnom intervjuu za HRT, s kojim je razgovarao novinar HRT-a Goran Rotim, najavio je sutrašnje potpisivanje Deklaracije odnosno Izjave o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović. Kaže da je to prvi korak u zatopljavanju odnosa Hrvatske i Srbije.

U dokumentu će se posebno istaknuti obostrana zaštita prava manjina, želja da se riješe granični sporovi, pitanje nestalih, naglasit će se suradnja u migrantskoj krizi i razvoju zajedničkih prekograničnih projekata.

Mislim da smo postignuli odličan rezultat. Sporazum se bavi suštinskim, ozbiljnim, strateškim pitanjima za Srbiju i Hrvatsku. Trebamo pokušati više razgovarati jedni s drugima, pokazati veće poštovanje jedni prema drugima. Ono što ja kažem, da češće Hrvati uđu u srpske cipele, a Srbi u hrvatske, čini mi se da bismo se bolje razumjeli, rekao je, među ostalim, Vučić u ekskluzivnom intervjuu za HRT.

hrt /hia
foto: N1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *