Kolinda Grabar-Kitarović i Alekasndar Vučić potpisali deklaraciju o odnosima dvije države

Hrvatska predsjednica Kolinde Grabar-Kitarović i srbijanski premijer Aleksandar Vučić susreli su se na mostu između Erduta i Bogojeva.

Predsjednica Republike Hrvatske i predsjednik Vlade Republike Srbije razgledali su  potom stalni postav izložbe o životu i djelu Milutina Milankovića u Dalju nakon čega su se sastali s predstavnicima srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić potom su otišli u srbijanski Tavankut gdje su obišli galeriju prve kolonije naive u tehnici slame, a potom su se sastali s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji.

Hrvatska predsjednica prije susreta s Vučićem položila je vijenac i zapalila svijeću kod Spomenika palim hrvatskim braniteljima ispred zgrade Policijske postaje Dalj.

Nakon sastanaka održanih u Dalju, Tavankutu i Subotici Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić potpisali su u subotičkoj Gradskoj kući Deklaraciju o uzajamnim odnosima dvije države.

Ovaj susret je nekoliko mjeseci planiran i do njega nije došlo jer je to netko od nas tražio. U odnosima dvije države niz je pitanja koja ih otežavaju. Neka od njih se godinama ne rješavaju. Jedan od razloga tome je i nedostatak komunikacije, rekla je Grabar-Kitarović u izjavi novinarima.

Dodala je da se kao sukreatorica hrvatske vanjske politike obvezuje učiniti određene korake kako potpisi na Deklaraciji ne bi ostali samo mrtvo slovo na papiru. Istaknula je i kako očekuje i da će potpisana Deklaracija, i bolji i kvalitetniji odnosi dvije države, doprinijeti i rješavanju pitanja nestalih na obje strane. Kao jedan od osnovnih preduvjeta tome vidi političku volju za tim. Odgovarajući na novinarski upit o mogućoj nekoj novoj blokadi srbijanskih pregovora za ulazak u EU, ukoliko se Deklaracija ne bude poštivala, Grabar Kitarović je rekla kako Hrvatska nema namjeru blokirati Srbiju na putu prema EU ali i da će se i dalje insistirati na ispunjavanju kriterija.

– Hrvatska doista želi vidjeti Srbiju u članstvu EU kao i ostale države jer smatramo kako je to preduvjet za trajni mir, stabilnost, sigurnost i prosperitet. Probleme ako ih ima treba rješavati biletaralnim putem ili pak koristiti međunarodne pravne institucije. Vjerujem kako je potpisivanje ove Deklaracije iskorak koji će postaviti temelje za čvršću komunikaciju, rekla je Grabar-Kitarović.

U izjavi novinarima premijer Vučić rekao je kako su danas vođeni iskreni i sadržajni razgovori, koji nisu bili ni malo slatki, te da su i jedni i drugi mogli vidjeti koji su problemi Srba u Hrvatskoj, a koji Hrvata u Srbiji.

– Potpisivanjem ove Deklaracije pokazali smo da želimo da se naši odnosi unaprijeđuju. Dobro bi bilo kada bi mi povremeno ušli u hrvatske cipele, a povremeno oni i naše. Svio problemi neće biti riješeni preko noći ali siguran sam da će za mjesec dana da se vide određeni pomaci. Dobri odnosi Hrvatske i Srbije u kralježnica dobrih odnosa u regionu, rekao je Vučić.

Dodao je kako je već danas izdao nalog budućem gradonačelniku Subotice da se dvije ulice u Tavankutu asfaltriraju kao i da se iz pokrajinskog proračuna uplati određeni iznos za funkcioniranje Hrvatske riječi. Rekao je i ukoliko se neke stvari ne budu mogli riješiti razgovorima da će konačna odluka biti donesena putem međunarodnih pravosudnih insitucija.

– Želimo da se svaki građanin Srbije osjeća kao njen građanin. Srbi u Dalju su tražili od nas da ispunimo sve što je potrebno kako bi to i oni mogli da traže u Hrvatskoj. Vjerujem da od predstavnika vojvođanskih Hrvata nitko nije glasao za moju političku opciju ali i oni znaju da kada nešto obećamo da to i ispunimo. U prošlosti je bilo puno lijepih riječi, obećanja ali je malo toga napravljeno, rekao je Vučić koji nije krio kako će i ove godine oko 5. kolovoza biti bezbroj problema oko različitih izjava.

Zahvalio je i na najavi predsjednice RH kako Hrvatska neće blokirati srbijanske pregovore na putu ka EU te rekao kako će i Hrvatska imati podršku Srbije.

Zadovoljan s potpisanom Deklaracijom je i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov koji je rekao kako nakon današnjeg dana očekuje pozitivne pomake.

– Mi četiri godine nismo imali nikakve komunikacije s premijerom Vučićem. Sada smo konačno uspjeli uspostaviti taj link tako da vjerujem da će se neke stvari konačno početi rješavati. Garant svega toga je predsjednica RH kao i drugi svjedoci, rekao je Žigmanov.

Govoreći o položaju Hrvata u Vojvodini rekao je kako je taj od broj od preko 180.000 koliko ih je bilo 1961. godine pao na 57.900. Prema njegovim riječima demografski gubitci Hrvata u Srbiji su veći nego gubitci Srba u Hrvatskoj. Govoreći o problemima istakao je i kako Hrvati u Srbiji nisu u izvršnoj vlasti kao i da postoji niz problema oko financiranja udruga s hrvatskim predznakom, hrvatskih medija u Srbiji, udžbenika za manjinske škole…

– Na ovaj sad način naši problemi u Srbiji su postali vidljiviji, a pozitivno je i kako se oni više ne rješavaju preko medija nego su institucionalizirani. To daje jedno sasvim drugačije svjetlo u tim odnosima, rekao je Žigmanov.

Aleksandar Vučić rekao je na potpisivanju Deklaracije da je obećao podršku Hrvatima u Srbiji te da misli da postoji odlučnost da se riješe bilateralna pitanja koja se godinama nisu rješavala.

– Ako se ne možemo dogovoriti, izaći ćemo pred međunarodne institucije – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da današnji razgovori nisu bili nimalo slatki, da su se bavili suštinskim i strateškim stvarima, a izrazio je i nadu da će njegov i tim predsjednice dobro surađivati.

– To je prije svega važno zbog ljudi koji žive u Srbiji i Hrvatskoj. Ovo smo radili sami, bez ičijeg pritiska – rekao je Vučić.

Kolinda Grabar-Kitarović složila se s Vučićem da do susreta nije došlo zato što je to netko od njih tražio, već zato što su oni tako odlučili i zato što se obvezuju i osobno učiniti sve što je njihovoj moći da konačnu krenu ka konkretnom rješavanju pitanja. Pozdravila je izravnu komunikaciju Vučića s Hrvatima u Srbiji.

Predsjednica je rekla da razumije probleme Srba u Hrvatskoj.

– Osobno se obvezujem da ću činiti sve kako bismo promicali ne samo kulturu dijaloga i međusobnog uvažavanja već i kako bismo na lokalnim razinama rješavali konkretna pitanja s kojima se svakodnevno suočavaju, a koja im život znače – rekla je predsjednica.

 

Izjave Kolinde i Vučića dan uoći susreta

vecernji.hr/HRT/HIA
foto:Ured predsjednice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *