U HRVATSKOM SABORU DANAS: Odlučeno, Sabor se raspušta

Na današnjoj sjednici Hrvatskog sabora donijeta je odluka o samoraspuštanju Sabora. Sa 137 glasa ‘za’ Hrvatski sabor je donio odluku da se raspusti s datumom 15. srpnja.

Protiv su bili samo dvojica Milivoj Špika i Miodrag Demo , dok je Željko Glasnović bio suzdržan. Od 15. srpnja tako počinju teći ustavni rokovi za prijevremene parlamentarne izbore, koji se moraju održati z roku od najmanje 30, a najviše 60 dana. Odluku o datumu izbora donosi predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Raspuštanje je ranije zatražilo 91  zastupnica i zastupnika . Prije glasovanja o samoraspuštanju održana je ‘žustra’ 45 minutna rasprava.

“Klub Domoljubne koalicije poštuje volju većine i kao što sam rekao u petak – ako netko dođe sa 76 potpisa – to ćemo poštovati”, izjavio je uoči sjednice Ivan Šuker (HDZ). Izrazio je nadu da će se Sabor raspustiti, ako se svi klubovi dogovore – bez rasprave i “bespotrebnih političkih prepucavanja”.

Miroslav Šimić i z Mosta demantirao je da su zastupnici Mosta prošli tjedan pretrčavali i kontaktirali s Domoljubnom koalicijom i HDZ-om. “Umrijet ću od smijeha, to je na nivou znanstvene fantastike”, kazao je Šimić.

Već mjesecima je Hrvatska talac teške političke krize. Sve je kulminiralo u petak padom Vlade Tihomira Oreškovića pa sada imamo tehničku vladu. HDZ je u međuvremenu odlučio za novog mandatara vlade predložiti Zdravka Marića, ali je u Saboru velika većina zastupnika predala potpise za raspuštanje parlamenta. Za danas u 18 sati najavljena je sjednica Predsjedništva HDZ-a. Naime, devetero osnivača stranke, ali i potpredsjednik Tomislav Tolušić, zatražili su odlazak Tomislava Karamarka s mjesta predsjednika HDZ-a.

 

hrt/hia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *