Tomislav Karamarko podnio ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a

“Podnosim ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a, zbog interesa stranke i bez ikakvih pritisaka”, izjavio je Tomislav Karamarko na jutrošnjoj konferenciji za novinare u središnjici stranke. “Obećao sam stranci da ću uspjeti kreirati političku većinu i nisam uspio te zato preuzimam odgovornost za to”, poručio je. Dodao je kako je ponosan na sve ono što je napravio. “Uvijek sam bio u službi domovine i uvijek sam sve radio za Hrvatsku i HDZ, kazao je Karamarko koji se nada da će njegova ostavka dati stranci novi vjetar u leđa.

Zahvalio se svima koji su mu dali podršku u političkom djelovanju kao i onima koji su ga u posljednje vrijeme podržavali i pokušavali odgovoriti da podnese ostavku. “HDZ je ojačao i dobio mišiće, trenutno je najjača stranka i dao Bog da to bude još dugo”, rekao je Karamarko te dodao kako bez jake desnice ne bi bilo ni jake ljevice. Na pitanje tko ga je najviše razočarao, nije htio odgovoriti. “Politika je prljav posao, ali to ne bi trebalo biti tako“, rekao je. Nije želio govoriti o osobi koja će ga naslijediti na mjestu predsjednika stranke – “Ne bih o imenima – ne vidim nikoga na čelu HDZ-a”, poručio je. ‘O meni i mojoj obitelji pričali su hrpu laži. Afera MOL ne postoji. Osjećam se čisto”, odgovorio je Karamarko na pitanje novinara.

Održana sjednica Predsjedništva HDZ-a

Danas u 11, 00 sati održana sjednica Predsjedništva HDZ-a .Predsjedništvo HDZ-a sastalo nakon što je predsjednik stranke Tomislav Karamarko podnio ostavku na tu funkciju. Karamarko je na Predsjedništvu priopćio svoju ostvku  ‘Nadam se da se Predsjedništvo neće ljutiti što sam ostavku prvo priopćio javnosti’, kazao je Karamarko i dodao ‘Pokušat ću sa svojom strankom ostati u dobrim odnosima, nema razloga da me izbace iz HDZ-a’.
Prema proceduri, sljedećih mjesec dana stranku preuzima Milijan Brkić, zamjenik predsjednika. Brkić je ustvrdio da je
kao moralan i odgovoran čovjek Karamarko podnio ostavku i uveo novi standard u hrvatsku politiku. “Napravio je domoljuban čin i hvala mu na svemu”, kazao je i dodao “Karamarko ostaje dužnosnik stranke, za njega ima mjesta u Glavnom odboru. Onakvo ponašanje prema predsjednicima stranke je prošlost, to je aorist”, kazao je Brkić.

Na pitanje novinara podržava li Plenkovića, kazao je da “još nitko nije kandidat”, premda neki imaju ambicije, a njih je Brkić zamolio da ih ostave sa strane.

A što se dalje raspravljalo na današnjoj sjednici Predsjedništva članovi nisu davali izjave kao ni Brkić koji će narednih mjesec dana voditi HDZ. Upitan kako će dalje teči unutarstranački izbori Brkić o tome danas nije želio govoriti novinarima samo je dodao da će se stranačke odluke donijeti u četvrtak a tada će i javnost saznati za njih, kazao je.

Podsjetimo Karamarko  je odgodio jučer sjednicu Predsjedništva HDZ-a koja je bila najvaljena za 18 sati . Jučer je najavio i današnju presicu za novinare.Neslužbeno se doznaje da je Karamarko navodno htio dati ostavku, a onda je sjednica u posljednji trenutak prebačena za danas. Neki kažu da Karamarko kupuje vrijeme, drugi članovi HDZ-a razočarani su jer preslagivanje očito nije uspjelo i zahtijevaju od Karamarka da odstupi. Traži mu se navodno nasljednik. Druge informacije kažu da Karamarko ne želi tako lako otići s pozicije predsjednika HDZ-a i da traži neku novu osobu s kojom bi HDZ išao na izbore.

Karamarkov nasljednik Andrej Plenković

U javnosti su se počele pojavljivati informacije o njegovu nasljedniku. Sve više se govori o eurozastupniku Andreju Plenkoviću. Neslužbene  su to informacije, javio je HRT-ov novinar Damir Smrtić.
Plenković je za dnevnik Nove TV je potvrdio da se planira kandidirati za novog šefa HDZ-a. Plenković već dulje vrijeme slovi kao osoba koja je protiv Tomislava Karamarka, a i na zadnjem stranačkom saboru javno je govorio protiv njega. No nije jedini, mnogi HDZ-ovci koji su donedavno branili Karamarka sada su zagovornici njegovog odlaska.

Na Plenkovićeve najave na Facebooku se osvrnuo Davor Ivo Stier.‘Podržavam Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a i s njim ću raditi na razvoju HDZ-a u smjeru moderne demokršćanske stranke. HDZ treba lidera kojem hrvatski građani mogu vjerovati te kojega će izabrati za premijera’, napisao je.


Član Predsjedništva HDZ-a Darko Milinović izjavio je nakon odluke o samoraspuštanju Sabora kako misli da će “dosadašnji predsjednik HDZ-a” Tomislav Karamarko u vezi sa zahtjevom za ostavku donijeti odluku “koja će ponovno staviti HDZ u ulogu favorita na idućim izborima”. Od sjednice Predsjedništva stranke, kaže, očekuje raspravu o posljednjem političkom porazu. Na pitanje što će biračima HDZ sada ponuditi u kampanji uzvratio je: “Predsjedništvo će o tome danas raspravljati, a bit će i političke odluke i politička poruka onima kojima treba”.

“Mi smo još uvijek u koaliciji s HDZ-om i to znači da idemo na sljedeće izbore, ali sve ovisi o situaciji u HDZ-u. Sukladno tomu izići ćemo na sljedeće izbore”, rekao je predsjednik HSP-a AS  Ivan Tepeš. Na pitanje može li Domoljubnu koaliciju voditi Karamarko, Tepeš je uzvratio kako je na HDZ-u, kao “stranci koja je lokomotiva”, da odluči.

Podsjetimo već ranije je devetero osnivača stranke zatražili su odlazak Tomislava Karamarka s mjesta predsjednika HDZ-a. Karamarkovu ostavku javno je zatražio i potpredsjednik stranke Tomislav Tolušić.

hrt/hia
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *