Prijeveremeni parlamentarni izbori u rujnu; tko će s kim koalirati?

Odluka je konačna  – u rujnu idemo na prijevremene parlamentarne izbore. Preslagivanja, ovaj put predizborna, već su počela. O tome što nas očekuje ovoga predizbornog vrućeg ljeta U mreži Prvog govorili su Miroslav Šimić iz Mosta, Krešimir Beljak iz HSS-a i Boris Miletić iz IDS-a. Pozivu u emisiju nisu se odazvali predstavnici HDZ-a i SDP-a.

“Žao mi je što je došlo do rušenja Vlade. Da smo imali ovakva očekivanja, ne bismo ni ulazili u političku borbu”, poručio je na početku emisije Miroslav Šimić. Vladu je srušio HDZ jer nije mogao podnijeti da imamo premijera koji se ponaša kao premijer”, dodao je. “Imati dva politička potpredsjednika i premijera bez političkog autoriteta unaprijed je osuđeno na propast”, poručio je Boris Miletić.

“Hitno trebamo promjene izbornog zakona. Premijera se treba birati izravno imenom i prezimenom, u Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici. A 150 zastupnika treba birati u 150 izbornih jedinica. Sabor bi donosio zakone, a zastupnici bi se borili za svoje birače, a ne se dodvoravali stranačkom vodstvu. Ovo je dio programa HSS-a i svaku suradnju uvjetovat ćemo ovakvim stvarima, ali ima toga još”, poručio je Krešimir Beljak. “Most je spasio HDZ.  Izbori bi trebali biti što prije i zauzimanjem za izbore u rujnu Most je dao HDZ-u priliku da se pregrupira”, dodao je. “Treba građanima unaprijed reći da su i danas Most i HDZ partneri”, smatra Beljak.

Demantirao ga je Šimić koji je zatim prozvao HSS da je već počeo trgovati. “Lijevi već HSS-u nude neka ministarstva, kazao je. Šimić je poručio kako će Most na izbore izaći samostalno, a Beljaku je poručio: “Da je HSS samostalno izašao na izbore ušao bi u Sabor samo na danima otvorenih vrata”. “Recite s kim ćete ići na idućim izborima, nemojte opet ići kod javnog bilježnika. HSS će ići u prijeizbornu koaliciju, mi smo stranka centra i očekujemo od velikih stranaka da se dogovore o ključnim problemima – poput demografske politike i investicija”, kazao je Beljak. “Dosta je pričanja o reformama i odlascima kod javnog bilježnika”, dodao je. Šimić ga je optužio da nije odgovorio ni na jedno pitanje na što je Beljak konstatirao da “HSS ne sluša nikakve gurue i nema mračnih tajnih savjetnika”.

Boris Miletić je rekao kako će i na ove izbore samostalno i kako će surađivati s lijevim i liberalnim strankama te dodao kako i s HSS-om ima puno dodirnih točaka.

Zoran Milanović

Pozivi na eventualnu suradnju već su, izgleda, počeli. “HSS će, nadam se, nepovratno izaći iz Domoljubne koalicije. Mi smo s njima prije 10 godina imali plodnu suradnju”, izjavio je u ponedjeljak nakon sjednice Sabora predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Otkrio je i kako će IDS na izbore ići samostalno. Također je kazao kako je SDP bio za to da se Sabor raspusti s jučerašnjim danom, ali da je Most bio za datum 15. srpnja. Na pitanje novinara ‘Što će se u Saboru raditi do tada?” kratko je odgovorio: “Kao i do sada – ništa”. O najavljenoj sjednici Predsjedništva HDZ-a nije želio mnogo govoriti, ali im je poslao poruku –  “Neka reformiraju HDZ i postanu moderna demokršćanska stranka.

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *