Beograd Stepinca nazvao zločincem, reagirao hrvatski ministar Kovač

Vlada Srbije opozvala je svog šefa misije pri Europskoj uniji u Bruxellesu Duška Lopandića. Razlog je kako navode, propust EU-e vezano za izložbu o Alojziju Stepincu a oglasilo se i tamošnje ministarstvo vanjskih poslova koje je kardinala nazvalo -ratnim zločincom.

Uz to što su Srbiji zasmetali izložba i njezin slogan „Kardinal Stepinac – apostol nade i ljubavi prema Bogu i ljudima”, u današnjem je priopćenju ministarstvo kardinala nazvalo – ratnim zločincem. “Građani Srbije moraju znati da ambasador Lopandić i naša misija u EU-u nisu uopće obavijestili Ministarstvo vanjskih poslova i nijedno drugo državno tijelo u Srbiji o organiziranju izložbe o ratnom zločincu Stepincu, koji je osuđen na 16 godina zatvora zbog zločina nad Srbima u fašističkoj ustaškoj NDH”, stoji, među ostalim, u priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova.

Na službeno priopćenje srbijanskog ministarstva reagirao je naš ministar vanjskih poslova Miro Kovač , takav rječnik je nazvao neprihvatljivim i nedopustivim. Kovač ističe da Hrvatska želi dobrosusjedsku suradnju u europskom duhu, a to isključuje komunističku i nacionalističku retoriku te iskrivljavanje činjenica. “Takav rječnik je neprihvatljiv i nedopustiv.”, poručio je Kovač.

hrt/hia
foto:hrt

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *