SJEDNICA THNIČKE VLADE: Na dnevnom redu 41 točka

Tehnička vlada Tihomira Oreškovića danas na dnevnom redu ima 41 točku. Među njima su i izmjene Zakona o državnim službenicima koji bi trebali ranije u mirovinu.

“Činjenica je da ćemo biti tehnička Vlada četiri mjeseca, a možda i više”, kazao je premijer Tihomir Orešković na početku sjednice. “Javnost treba znati da funkcioniramo i  mi ćemo svoje obveze ispuniti. Plaće i mirovine isplaćivat će se redovito”, dodao je Orešković. Poručio da će tehnička Vlada uredno ispunjavati i međunarodne obveze te najavio da će u tu svrhu idućeg tjedna ići u Bruxelles i Pariz.

Među zakonskim su prijedlozima na sjednici i oni o izmjeni i dopuni Zakona o mirovinskom osiguranju te obveznim mirovinskim fondovima. Vlada bi trebala dati i suglasnost HEP-u za izdavanje korporativnih jamstava ovisnim društvima HEP grupe u okvirnom iznosu do 150 milijuna kuna. Na dnevnom redu Oreškovićeva kabineta naći će se i četiri izvješća o radu odbora, agencija i zavoda, među kojima je i godišnje izvješće o radu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za 2015.

Konačnim prijedlogom zakona o državnim službenicima se radi ostvarenja reformske mjere maksimalnog ubrzanja raspisivanja natječaja za povlačenje EU sredstava predlaže brži i jednostavniji postupak zapošljavanja na poslove upravljanja i kontrole korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova. Također, zakon omogućava se da se na radna mjesta u kabinetu ministra mogu, na temelju javnog natječaja, primiti u državnu službu osobe na određeno vrijeme, do dana prestanaka mandata ministra.

U hitnu saborsku proceduru Vlada bi trebala poslati izmjene Zakona o jedinstvenom tijelu vještačenja. Vlada predlaže da poslove vještaka i viših vještaka mogu obavljati samo doktori medicine specijalisti odgovarajuće specijalizacije i to s najmanje pet godina radnog iskustva.

Vlada će odgovoriti na neka pitanja saborskih zastupnika, te dati mišljenje i na nekoliko zakonskih prijedloga koje su zastupnici predložili. U odgovoru Ivanu Viliboru Sinčiću za potpune podatke o zaduženjima građana u austrijskim Raiffeisen zadrugama Vlada upućuje na austrijskog supervizora financijskog tržišta Österreichische Finanzmarktaufsicht, uz pojašnjenje da HNB ne raspolaže cjelovitim podacima jer je od 2008. ukinuta obveza da se kod središnje banke evidentira svaki kreditni posao s inozemstvom.

Na pitanje u vezi sa stanjem u mljekarskom sektoru Vlada odgovara Branimiru Glavašu da je, uz ostalo, mljekarima odobrena izvanredna pomoć iz EU proračuna od 1,8 milijuna eura te još toliko iz nacionalnog proračuna, kao i da se razmatra mogućnosti smanjivanja PDV-a na mliječne proizvode na 5 posto. Najavljuju i korekciju Programa ruralnog razvoja radi bolje iskoristivosti programa u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda.

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *