NA REFERENDUMU: Britanci se odlučili za izlazak iz EU-a

Velika Britanija izglasala je na referendumu napuštanje Europske unije, zaključili su svi britanski mediji Ovo je prvi put u povijesti da neka država napušta Europsku uniju.

Privremeni rezultati referenduma o budućnosti Ujedinjenog Kraljevstva pokazali su da se 51,9% Britanaca izjasnilo za izlazak iz Europske unije, dok je za ostanak bilo 48,1%, priopćilo je izborno povjerenstvo, a prenose svjetske novinske agencije.

 


David Cameron najavio ostavku

Premijer David Cameron u obraćanju javnosti nakon referenduma kazao da nema sumnje što se tiče rezultata. Nije u redu da ostanem kapetan koji će voditi zemlju prema novoj destinacijiMoja je želja da imamo novo vodstvo do listopada, rekao je Cameron.

Premijer je kazao da je u njegovu mandatu napravljeno mnogo reformi i da je očuvana britanska gospodarska snaga. Narod je na referendumu odlučio onako kako je glasovao. Guverner će također dati izjavu o stabilizaciju financijskih tržišta. Pregovori s Europskom unijom tzrebali bi početi pod vodstvom novog premijera. Britanski narod donio je odluku koju treba poštovati. Onima koji su izgubili, kao ja, treba objasniti kako bi to sada izgledalo. Sve ću učiniti u budućnosti da pomogonem ovoj zemlji u budućnosti da uspije, dodao je.

Čelnik eurofobne stranke Nigel Farage

Čelnik eurofobne stranke UKIP-a Nigel Farage rekao je u petak da počinje “sanjati neovisno Ujedinjeno Kraljevstvo”. Sada se usuđujem sanjati zoru koja se rađa nad neovisnim Ujedinjenim Kraljevstvom, izjavio je ped pristašama izlaska zemlje iz Europske unije okupljenim u jednoj zgradi u Londonu.

Ako se predviđanja potvrde, bit će to pobjeda pravih ljudi, običnih ljudi, dodao je Farage, suosnivač UKIP-a (Stranka za neovisnost Ujedinjenog Kraljevstva) 1993. koja se od početka zalaže za Brexit.Učinili smo to za čitavu Europu. Nadam se da će ova pobjeda srušiti ovaj neuspjeli projekt i odvesti nas u Europu suverenih država, dodao je. Odbacimo (europsku) zastavu, Bruxelles i sve što je propalo. Neka 23. lipnja bude naš dan neovisnosti, zaključio je.

Prve reakcije iz EU-a

Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, izjavio je u obraćanju javnosti kako ne može sakriti činjenicu da je želio drugačiji ishod jučeašnjeg referenduma. U potpunosti sam svjestan ozbiljnosti i dramatičnosti ovoga trenutka. Ne možemo predvidjeti koje će biti političke posljedice ovoga događaja, osobito za Ujedinjeno Kraljevstvo. Radi se o povijesnom trenutku, ali to nije trenutak za povijesne rakcije. Moram sve utješiti da smo spremni za ovaj negativni scenarij. Kao što znate, Europska unija nije kratkoročan projekt, rekao je Tusk. Danas u ime 27 europskih vođa mogu reći da smo odlučni čuvati naše jedinstvo. Za sve nas je EU okvir naše zajedničke budućnosti, dodaje. Točno je da su protekle godine bile najteže u povijesti naše Unije, ali se uvijek sjećam što mi je otac govorio – što te ne ubije to te jača.  

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz kazao je: Tužni smo zbog odluke britanskih glasača, ali to je njihovo pravo. Schulz očekuje da će pregovori o napuštanju između Britanije i Europske unije početi brzo. Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo je ići svojim putem. Mislim da ekonomski pokazatelji pokazuju jutros da će to biti težak put, rekao je Schulz za njemačku televiziju ZDF. Zamijetio je i da je nakon objave privremenih rezultata došlo do pada funte. Ne želim da euro doživi slično, kazao je.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier kazao je da je petak tužan dan za Europu, kao i vicekancelar Sigmar Gabriel.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault kaže također da je danas tužan dan za Britaniju te da će Europa nastaviti, ali da mora reagirati kako bi ponovno zadobila povjerenje ljudi.

Poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski današnji dan također naziva tužnim, i za Europu i za Poljsku.

Bijela kuća najavila je da će američki predsjednik Barack Obama tijekom dana razgovarati s britanskim premijerom Davidom Cameronom, za kojega dio američkih medija piše da će morati napustiti mjesto premijera.

Australski premijer Malcolm Turnbull kazao je da očekuje razdoblje nesigurnosti i nestabilnosti na globalnim tržištima. Iako naglašava da će posljedice za Australiju biti ograničene, on kaže kako se već jutros vide padovi na burzama i očekuje određen stupanj nesigurnosti neko vrijeme.

Uoči referenduma

Diljem Ujedinjenog Kraljevstva jučer su otvorena birališta na kojima se donosi odluka o europskom članstvu. Ostati u Uniji ili izaći iz nje nakon 43 godine članstva? Odgovor na to pitanje dalo je 46,5 milijuna britanskih birača. Ankete su govorile o mrtvoj utrci, a rezultat je nemoguće predvidjeti. Velika Britanija, članica EU-a od 1973. koja nije u Schengenu i nije uvela euro, ima poseban status unutar bloka. Mogla bi biti prva zemlja koja će napustiti EU. Premijer David Cameron rekao je da će rezultat biti obvezujući i da neće biti drugog referenduma.

Više europskih čelnika dan prije održavanja referenduma uputilo je posljednje upozorenja Britancima da ne izlaze iz Europske unije. U slučaju izlaska, EU će izgubiti jednu od najmoćnijih članica, peto po veličini svjetsko gospodarstvo i stalnu članicu UN-ova Vijeća sigurnosti. Glavne međunarodne ustanove već tjednima upozoravaju na ozbiljne gospodarske posljedice, a Engleska banka je čak spomenula mogućnost recesije u zemlji.

Glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde izjavila je u srijedu da bi odluka o izlasku utjecala na američko gospodarstvo. U srijedu je gotovo 1300 čelnika tvrtka – među kojima je polovina uvrštena na londonsku burzu – pozvalo na ostanak u zajednici 28 zemalja. Sličan poziv su uputile i poznate osobe iz svijeta športa, filma i glazbe, poput Davida Beckhama, Daniela Craiga i skupine U2, koji su poželjeli da pobijedi tabor “Remain”, pristaše ostanka u EU-u. Za razliku od njih, republikanski kandidat za Bijelu kuću Donald Trump izjasnio se za Brexit, priznavši ipak da “nije previše razmišljao o tom pitanju”.

Kampanja je pokazala i generacijski rascjep, budući da se mladi Britanci uglavnom izjašnjavaju za EU, a stariji su skloni izlasku. London, veliki gradovi, Škotska i Sjeverna Irska su za ostanak, a unutrašnjost Engleske za Brexit. Škotska nacionalna stranka (SNP) na vlasti u Edinbourghu opetovala je da bi izlazak “nužno” doveo do drugog referenduma o neovisnosti Škotske. Sjeverna Irska strahuje pak od ponovnog pojavljivanja fantoma iz prošlosti  bude li morala odrediti granicu s južnim susjedom.

U srijedu, dan uoči referenduma, dvije online ankete su davale laganu prednost pristašama izlaska iz EU-a i pokazale da je još velik broj neodlučnih, dok mogućnost ‘Brexita’ zabrinjava Bruxelles, gospodarske krugove i gotovo sve čelnike svjetskih zemalja. Kako navodi Opinium, koji je ispitao 3011 Britanaca, 45 posto je za izlazak, 44 posto za ostanak u EU-u, ali 9 posto je još neodlučno, a 2 posto ne želi se očitovati. TNS koji je ispitao 2320 ljudi, navodi da je 43 posto za izlazak, 41 posto za ostanak i 16 posto neodlučnih.

U ponedjeljak su ankete pokazale da se vodi mrtva utrka – i pristaše i protivnici izlaska imaju potporu oko 44 posto birača.  No kampanja za ostanak u Europskoj uniji dobila je nov zamah pa je funta u ponedjeljak ojačala 2 cijela 4 posto prema dolaru što je najveći porast u jednom danu od prosinca 2008-me.

Agencije ističu da bi prošlotjedno ubojstvo zastupnice Jo Cox, koje je šokiralo Britaniju, mogalo biti odlučujući čimbenik pri glasovanju, koje će odrediti ulogu zemlje u svjetskoj trgovini i odlučiti o budućnosti europskog bloka.

Kako se približava 23. lipnja, rasprava se zaoštrava. Prednosti i mane odlaska ili ostanka – glavna su tema poduzetnika. U pitanju je tržište s 500 milijuna potrošača. Naši proizvodi moraju prijeći pet granica kad ih izvozimo u Rusiju. Sada mi treba jedan dokument. Što će biti ako napustimo Uniju?, pita se Allen Hogan, proizvođač jabukovače. Mislim da je napuštanje jedinstvenog tržišta golema pogreška za naše gospodarstvo. Kažem da ne treba riskirati, smatra David Cameron, britanski premijer.

Nekima su birokracija, pravila i propisi – veliko opterećenje. Potrošili smo tisuće funti na tiskanje etiketa na kojima je moralo pisati da naš dimljeni losos ‘sadržava ribu’. Mislim da Europska unija treba etiketu – ‘sadržava luđake’, poručuje Lance Forman, poduzetnik.

Nisu samo gospodarstvo i investicije pod upitnikom već i granice. Ako se Britanci odluče za izlazak iz Unije, izašao bi automatski i Gibraltar koji je njihov prekomorski teritorij. Zavladao je strah – hoće li Mardid tada zatvoriti granicu. Stanovnici Gibraltara već sada najavljuju – izađe li Britanija iz Unije – oni će pod okrilje Španjolaca. Ponovno pojavljivanje granice između Irske i Sjeverne Irske – također bi se moglo pretvoriti u novi stari problem.

Škoti bi izlazak Britanije mogli iskoristiti za svoju neovisnost. Mnogo je toga na što se u kampanjama za izlazak i protiv njega upozoravalo, isticalo. Što god tog odlučuječeg četvrtka glasači na referendumu odlučili – uvijek će jedni drugima moći predbaciti – pa rekao sam ti.

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *