Hrvatska proslavila Dan državnosti

Hrvatska je u subotu proslavila Dan državnosti. Dana 25. lipnja 1991., Hrvatski sabor je donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, na temelju plebiscitarne volje građana iskazane na referendumu održanom 19. svibnja 1991.

S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta, istaknuo je tom prigodom prvi predsjednik Franjo Tuđman, čiji je govor putem radija i televizije pratilo više milijuna građana.

Državni vrh na svečanoj sjednici Sabora

Dan državnosti Hrvatski sabor je proslavio svečanom sjednicom u 12 sati, na kojoj su se uzvanicima obratili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Željko Reiner i tehnički premijer Tihomir Orešković.

Svečanoj sjednici prethodilo je polaganje zajedničkog vijenca na Oltaru domovine na Medvedgradu, na grobu Ante Starčevića u Šestinama, zatim na gradskom groblju Mirogoj, kod spomenika Glas hrvatske žrtve-Zid boli, pred Središnjim križem u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te na grobovima Franje Tuđmana i Stjepana Radića.

Misu za domovinu u crkvi Sv. Marka služio je kardinal Josip Bozanić, a na Markovu trgu je održana smotra povijesnih postrojbi Hrvatske.

U Uredu predsjednice Republike Hrvatske tradicionalno je održan svečani prijem, a u vojarni “Petar Zrinski” svečana promocija polaznika vojnih škola Hrvatskoga vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman”.

Glazbeno slavlje Domovini u čast

Na zagrebačkom Trg kralja Tomislava grad Zagreb i Hrvatska radiotelevizija pripremili su veliko glazbeno slavlje u povodu Dana državnosti pod nazivom Domovini u čast. Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, nastupili su Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem ruskoga dirigenta svjetskoga ugleda Stanislava Kočanovskog. Pridružili su im se i poznati solisti.
Slavlje je počelo u 20,00 , ulaz je bio besplatan. Brojni posjetitelju unatoč najavljenoj kiši uživali su u predivnoj glazbi i večeri na novouređenom travnjaku populatnog parka Tomislavca.

A nakon koncerta navijanje za hrvatsku reprezentaciju koja se sinoć susrela s Portugalom i koja je nažalost u produžecima u 117 minuti primila gol i ispala , nezasluženo, s europskog prvenstva.

hrt/hia.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *