BORBA PROTIV ISILA: Oslobođena i zadnja četvrt Faluđe, sada je na redu Mosul

Iračke snage u nedjelju su zauzele posljednju četvrt Faludže koju su držali borci Islamske države (IS), pa je zapovjednik operacije proglasio kraj bitke za taj strateški važan grad. Premijer Haider al-Abadi proglasio je pobjedu nad IS-om u Faludži prije više od tjedan dana, ali su se borbe u gradu nastavile, uključujući četvrt Golan.

“S ovog mjesta objavljujemo da je središnja četvrt Golan očišćena od terorista i prenosimo iračkom narodu sretnu vijest da je bitka za Faludžu gotova”, rekao je general bojnik Abdul Wahab al-Saidi na državnoj televiziji.

Najmanje 1800 militanata ubijeno je u operaciji zauzimanja Faludže, dodao je.  Iračkim snagama je u četverotjednoj ofenzivi pomagao SAD. Prema procjenama UN-a, iz grada je evakuirano više od 82.000 civila, a još 25.000 bi moglo biti u bijegu.

Bjeguncima iz Falluje zabranjen je ulazak u Bagdad, koji se nalazi samo 50 kilometara dalje.

Brojni Iračani smatraju nepopravljivim središtem sunitske pobune i svakoga tko se ondje zatekao u trenutku napada doživljavaju kao pristašu Islamske države. Širom zemlje raseljeno je više od 3,4 milijuna ljudi.

Objavljeno 18. lipnja

“Faludža se vratila u domovinu. Naše snage kontroliraju grad i čvrsto su ovladale njegovim središtem”, kazao je al-Abadi u televizijskom obraćanju. Premijer se obratio javnosti nekoliko sati nakon što su iračke snage uz pomoć SAD-a zauzele ključne položaje, uključujući zgradu sjedišta vlade i glavnu bolnicu u samom centru grada.

Faludža, 50 kilometara zapadno od Bagdada, bio je prvi irački grad koji je pao u ruje radikalne sunitske skupine početkom 2014.

“Operacije u Faludži se nastavljaju. Kopnene snage iračke vojske zauzele su centar grada i rade na likvidaciji preostalih elemenata IS-a u gradu”, priopćio je glasnogovornik Pentagona Matthew Allen.

Premijer al-Abadi potom je najavio da je sljedeći na redu za oslobađanje od IS-a Mosul.

“Za IS nema mjesta u Iraku. Napustite našu zemlju, Irak je samo za Iračane”, poručio je premijer .

Džihadisti još uvijek kontroliraju sunitske dijelove iračkog sjevera i zapada, uključujući i Mosul, drugi najveći grad u Iraku.

vezana objava
Počela ofanziva na oslobađanje Faluđe u Iraku

vecernji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *