SOA IZVJEŠĆE: Hrvatska je stabilna a u okruženju situacija je složena

Sigurnosno-obavještajna agencija  (SOA) treću godinu zaredom objavljuje izvješće o stanju sigurnosti u Hrvatskoj i zemljama u okružju. Svugdje u svijetu rizik od terorizma raste, a samo iz nama susjednih država u rat je otišlo 900 džihadista. No u Hrvatskoj ozbiljnih prijetnji zasad nema, zaključuje SOA.

U Hrvatskoj je stabilno, ali u okružju sve složenije naročito nakon otmice hrvatskog državljanina u Egiptu, kao i javnih poziva tzv. Islamske države svojim pristašama da na području jugoistočne Europe provode terorističke napade, navodi SOA.

Pristaša radikalnog islama u Hrvatskoj vrlo je malo. Radi se o 10-ak osoba, ali većina njih nisu pobornici terorističkog djelovanja. Na području tzv. Islamske države je šest osoba koje imaju i hrvatsko državljanstvo, stoji u izvješću.

Zabrinjavaju tzv. džihadisti iz zemalja u okružju. Iz rata u Siriji i Iraku vratilo se njih oko 300. Postoji bojazan da bi zbog ratnih trauma jednom mogli poslužiti kao organizatori ili izvršitelji terorističkih napada. Neki od njih prešli su hrvatski teritorij. Utvrđeno je da su pojedini počinitelji terorističkog napada u Parizu tranzitirali i preko Hrvatske u sklopu migracijskog vala, navodi SOA.

Komentirajući za HRT SOA-in podatak da se oko 900 džihadista iz susjednih država pridružilo tzv. Islamskoj državi Bono Marjanović, stručnjak za sigurnost, izjavio je kako je to veliko povećanje. Treba uzeti u obzir da je lani bio upola manji broj ljudi, kazao je. No trebamo uzeti u obzir i da se neke stvari događaju ad hoc, premda to možda zvuči nekome čudne. Ne treba ispustiti iz vida da smo lani imali migrantsku krizu, imali smo usložnjavanje situacije na jugoistoku tako da sve to doprinosi povećanju tog radikalizma, odnosno povećanju tog broja ljudi, kazao je Marjanović.

Ovo izvješće SOA-ino koje je prošireno u odnosu na prošlogodišnje govori u prilog tome kako naš sustav funkcionira, da ima kvalitetnu komunikaciju na međunarodnoj sceni sa svojim partnerskim službama tako da nas izvješće ne bi trebalo zabrinjavati, dodao je.

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *