EU 

Škotska želi ostanak u EU-u, mogla bi blokirati Britaniji izlazak.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je za BBC da bi škotski parlament mogao blokirati izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

Na referendumu na kojem je Velika Britanija s 52% prema 48% odlučila napustiti Europsku uniju za ostanak je glasovalo 62%, a za izlazak 38% Škota.

Sturgeon, čija stranka drži 63 od 129 mjesta u škotskom parlamentu, izjavila je kako je vrlo vjerojatno da će izlazak Velike Britanije zahtijevati izglasavanje suglasnosti, na kojem će ona od zastupnika parlamenta tražiti da budu protiv. Sa svojim kolegama idućeg tjedna počet će razgovore s Bruxellesom o ostanku Škotske u Uniji.

Dan nakon objave službenog rezultata škotska premijerka potvrdila je da je u planu i novi referendum o škotskoj nezavisnosti.

Preko 3 000 000 potpisa za novi referendum

Građani nezadovoljni rezultatom referenduma u Velikoj Britaniji pokrenuli su internetsku peticiju za novi referendum. U tri dana potpisalo ju je više od 3 milijuna ljudi. Dovoljno da o njoj mora raspravljati parlament, ali bez obveze da je prihvati.

Njemačka: Škotska, dobrodošla u Uniju!

Neovisna Škotska bi bila dobrodošla da se pridruži Europskoj uniji, rekao je predsjednik odbora za europske poslove u njemačkom Bundestagu.

Unija će se sastojati od 28 zemalja – očekujem novi referendum o neovisnosti u Škotskoj koji će biti uspješan. Trebamo brzo odgovoriti na kandidaturu za prijam od strane zemlje koja je prijateljski nastrojena prema EU-u, rekao je Guenther Krichbaum, pripadnik konzervativaca Angele Merkel listu Welt am Sonntag.

Na referendumu 2014. Škotska je s 55,3% prema 45% glasovala za ostanak u Velikoj Britaniji, ali istraživanja javnog mišljenja sada pokazuju da je otada potpora neovisnosti porasla.

hrt/hia
foto:twitter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *