U Keniji unuci svoje bake spaljuju kao vještice kako bi se domogli njihove imovine

Daily Mail  je objavio potresnu priću o Jumi iz Kenije koju su vlastiti unuci htjeli zapaliti kako bi se dočepali nasljedstva. Ovaj slučaj nije usamljen, događa se da se starije pripadnice afričkog stanovništva, najčešće udovice, suočavaju s progonima od strane svojih bliskih rođaka.

Htjeli su me ubiti, a moj sin je unucima rekao kako sam im začarala majku jer sam vještica. Zaista sam ogorčena. Stara sam, zdravlje mi je loše  a unuci i djeca uopće ne mare za mene, ispričala je svoju priču 65.godišnja Juma.

Živi u priobalnom području Kenije gdje pripadnici Mijikenda plemena tradicionalno krive vještice za bolest ili siromaštvo. Susjedi su je spasili od sigurne smrti i čuli njeno zapomaganje. Njenih šest unuka je tuklo i polijevalo benzinom, a na Youtube se pojavio i strašni video ritualnog spaljivanja u Keniji. Upozoravamo vas da je video iznimno uznemirujućeg sadržaja.

Samo u 2014. godini prijavljeno je 104 ubojstva starijih ljudi od strane svojih rođaka u okrugu Kilifi u Keniji, prenose lokalni mediji. Najčešći motiv za ubojstvo je nasljedstvo. Tradicionalno, žene u Keniji nemaju pravo na nasljedstvo, tako da su starije žene bez muškog potomka laka meta pohlepnih rođaka.

Ako nemate muško dijete, to je kao da niste ni rađale – rekla je Josephine Mongare, predsjednica udruge za zaštitu žena u Keniji (FIDA), i dodala kako su česti slučajevi da netko optuži neku ženu da je vještica, zbog nekog vlastitog interesa, najčešće novca.

Kenijski zakon o nasljeđivanju iz 1981. godine dozvoljava udovicama da do smrti žive na imovini pokojnog muža, nakon čega imovinu nasljeđuju njihova djeca. Taj zakon se često krši.

24.sata/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *