U Neumu počeo NAF 2016.

Jedanaesti festival animiranog filma u Neumu, NAFF 2016.-e,  službeno je otvoren u subotu  25.lipnja.  Iako se svečano otvaranje festivala poklopilo s važnom utakmicom hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu, gledalište ljetne terase hotela Sunce u Neumu, bilo je dupkom ispunjeno.

Kao i prethodnih godina, ceremoniji otvaranja, nazočili su mnogobrojni uglednici, među njima ambasadorica Sjedinjenih američkih država u BiH, Maureen Cormack, šef misije OSCE-A u BiH, Jonathan Moore, Igor Planinić, predstavnik hrvatskog člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda dr. Dragana Čovića, zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH, Saša Dalipagić, Žana Ćorić,predstavnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH, tajnik Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Marko Stanić te drugi uvaženi gosti i prijatelji Festivala.

Jedanaesti NAFF može se pohvaliti sa nikad većim brojem autora i prijavljenih filmova, ali i sa izuzetnim žirijem, sačinjenim od njemačkog oskarovca, Thomasa Stelmacha, direktora Sarajevo film festivala, Mirsada Purivatre, izvršne direktorice mostarskih Dana filma, Maje Lasić, američkog animatora Ramona Lopeza Seco de Herrere te, svima nam znanog, poznatog novinara i urednika, Gorana Milića.

Čak deset autora, sa zaista najrazličitijih točaka našeg Globusa, pristiglo je u Neum.  SAD, Rusija, Francuska, Brazil,  Hrvatska, Srbija, Švicarska, pa čak i autori iz dalekog Tajvana, svojim su dolaskom potvrdili da NAFF uistinu prerasta u jedan od najutjecajnih festivala animacije.

Naff – Festival koji obećaje

O tome je u subotu posvjedočio i šef misije OSCE-a u BiH, Jonathan Moore, inače partner festivala već drugu godinu za redom
U svom obraćanju je istakao kako je NAFF festival koji puno obećaje. Također, prisutnima se, ispred američke ambasade u BiH,inače glavnog  pokrovitelja festivala, obratila i Maureen Cormack, koja je pritom odala posebno priznanje NAFF-u kao festivalu koji na jedan zdrav način oblikuje mlade ljude, naraštaje koji će stvarati budućnost.

Publiku festivala pozdravili su  i Danijela Zovko, predstavnica ministrice kulture i sporta FBiH, Zore Dujmović,  te Igor Planinić, predstavnik člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dr.Dragana Čovića.

Nakon prigodnih pozdravnih riječi, te uvijek rado viđenih i uhu ugodnih djevojaka iz ženske klape Ar’ja iz Mostara, te tradicionalnih izvedbi HKUD Lindžo iz Neuma, na red je došao i čovjek oko kojeg se neumska festivalska priča vrti već jedanaest godina.

NAFF iz godine u godinu potvrđuje svoju kvalitetu

Jurinko Rajič se u svom kratkom obraćanju zahvalio svima onima koji su kroz ovih jedanaest godina omogućili da neumska festivalska priča održi svoj kontinuitet te iz godine u godinu povećava kvalitetu, te vrlo emotivno naglasio; „Da mi je netko prije jedanaest godina rekao da će NAFF prerasti u ovako važan festival, ne bi mu povjerovao.“

Festival traje do 1.srpnja kada se i zatvara.

press NAF/hia
foto:NAF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *