U Španjolskoj na općim izborima pobijedila stranka desnog centra

Narodna stranka desnog centra aktualnog premijera Mariana Rajoya pobijedila je na parlamentarnim izborima u Španjolskoj s boljim rezultatom nego prije šest mjeseci, no za formiranje vlade morat će naći koalicijske partnere što joj nije pošlo za rukom ni nakon izbora u prosincu.

Izbore je obilježio rekordno nizak odaziv građana – unatoč sezoni odmora, vrućini i Europskom nogometnom prvenstvu morali su na izbore. Do 18 sati na birališta ih je izašlo 51,22%, što je najslabiji odziv od uvođenja demokracije u zemlju 1978. Birališta su zatvorena u 20 sati, a konačni podaci o izlasku se očekuju.

Narodna stranka (PP) je osvojila 137 od 350 mjesta u parlamentu, podatak je nakon 98% izbrojanih glasova. Za formiranje vlade mora dobiti podršku 176 zastupnika. U prosincu su konzervativci osvojili 123 mjesta ali su ostali bez podrške ostalih stranaka. Premijer Rajoy, koji je došao na vlast 2011. u jeku gospodarske krize, čini se da je odvukao dio birača stranke centra Građani (Ciudadanos) koji su se ponovno našli na četvrtom mjestu, ali ovaj put s 32 zastupnika, osam manje nego na zadnjim izborima.

Iako je izlazna anketa  koju je oko 20 sati objavila državna televizija RTVE pokazivala da će druga stranka postati Ujedinjeni možemo, lijeva koalicija koju čine stranka Podemos i Ujedinjena ljevica ostaje treća politička snaga u zemlji.

Stranka lijevog centra Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) obranila je drugo mjesto. PSOE je osvojio 85 mjesta, pet manje u odnosu na prosinac, a Ujedinjeni možemo 71 mjesto, baš kao i prije šest mjeseci.

Velika koalicija’ između PP i socijalista

Rajoy je uoči izbora preferirao “veliku koalicija” tradicionalnih konzervativnih i socijalističkih stranaka. Ona bi omogućila ukupno 222 mjesta u parlamentu i osigurala bi dovoljnu stabilnosti da se provedu reforme gospodarstva tijekom iduće četiri godine.
Čelnik socijalista Pedro Sanchez odbacio je tu mogućnost u više navrata prije izbora, ali u nedjelju je rekao da bi mogao staviti parlamentarce socijalista – “u službi općeg interesa”.

PP manjinska vlada

Ako Rajoy ne bude u mogućnosti osigurati potporu stranaka desnog centra ili socijalista, mogao bi pokušati formirati manjinsku vladu s PP-ovih 137 mjesta. U tom slučaju, on će ovisiti od toga da socijalisti i Građani zatraže glasovanje o povjerenju u njegovoj vladi.

Koalicija lijevog centra – Ujedinjena ljevica, Podemos i Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE)

Kombinacija svih snaga ljevice ne bi omogućila većinu u parlamentu i ona nema izgleda zbog pada podrške socijalističkoj stranci, kao i zbog velikih političkih razlika između Socijalista i Ujedinjene ljevice i Podemosa.

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *