Gljivice i plijesan na zidovima, evo kako ih se riješiti

Gljivice i plijesan su uobičajena pojava na zidovima vlažnih prostora. Postoji preko 10 tisuća vrsta plijesni i gljivica, no samo nekoliko stotina pronalazimo u stambenim prostorijama. Počinjemo ih primjećivati tek kad promijene boju, odnosno, pojave se kao crne mrlje na našim zidovima.

Kako ih se riješiti?

 

Izbjeljivač

Mnogi su odustali od ovog načina uklanjanja plijesni jer “nije dalo rezultate”. Treba znati da izbjeljivač treba ostaviti da djeluje i nekoliko sati kako bi se uklonile gljivice i plijesan, a još će bolje djelovati u kombinaciji s vatom. Kuglice vate natopite izbjeljivačem i stavite na mrlje od plijesni. Najbolje je da ostavite preko noći. Ujutro je potrebno to područje isprati. Ako to radite u spavaćoj ili dječjoj sobi, okrenite postupak. Napravite to ujutro i držite do večeri uz dnevno prozračivanje prostorije.

Eterična ulja

Ako ne želite koristiti izbjeljivač, već neke prirodne načine, poput eteričnih ulja, evo recepta. Jednu žličicu eteričnog ulja eukaliptusa pomiješajte sa žličicom metilnog alkohola i dvije šalice vode. Poprskajte i ostavite da se osuši.

Žličicu eteričnog ulja čajevca promiješajte s čašom vode i poprskajte na površinu koju želite očistiti.

Možete pomiješati i 20 kapi ekstrakta sjemena grejpfruta i dvije šalice vode. Postupak je isti, piše Večernji list.

hia
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *