HZZ: Programi mjera za zapošljavanje se ne ukidaju

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ)  potvrdio je da se ne ukida niti jedna mjera iz Programa aktivne politike zapošljavanja, niti se privremenom obustavom ona dovodi u pitanje, nego se samo pojedine mjere redefiniraju tako da se sredstva efikasnije koriste.

Tim izmjenama željeli smo da pojedine mjere budu efikasnije i učinkovitije, poglavito prema onim nezaposlenim osobama koje su najugroženije na tržištu rada, navodi se u priopćenju.

Kod pojedinih mjera novac iz proračuna trošio se nekontrolirano i nedovoljno učinkovito po nezaposlene, što je, kažu u HZZ-u, pokazala vanjska evaluacija. Zbog toga je tvrde, donešena odluka o obustaviti provedbe dijela mjera na postojeći način.

Ističu da se mjera stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa provodila krajnje neselektivno te je ozbiljno rušila cijenu rada. Na primjer, uredi kojima je trebao inženjer građevine, uzimali su mlade s burze kako bi besplatno imali kvalitetnog radnika bez troškova, a radnici s VSS-om su radili za 2400 kuna. Time je u potpunosti zaustavljeno klasično zapošljavanje mladih.

Dakle, zaključuje se u priopćenju, mjera će i u budućnosti ostati, ali bitno redefinirana. Biti će puno otvorenija najugroženijim skupinama na tržištu rada, a to su mladi koji su najviše do 4 mjeseca u evidenciji nezaposlenih te dugotrajno nezaposlene mlade osobe.

Za dugotrajno nezaposlene osobe, nezaposlene osobe bez završene srednje škole i osobe iznad 29 godina te osobe iznad 54 godine ostaje mogućnost korištenja svih mjera, a to su: potpore za zapošljavanje, potpore za usavršavanje, potpore za samozapošljavanje, zapošljavanje u javnim radovima i potpore u cilju zadržavanja radnog mjesta.

Isto tako potpuno su netočne tvrdnje da su smanjena sredstva za Program aktivne politike zapošljavanja, tvrde u HZZ-u. Udio sredstava iz proračuna se istina smanjio, ali udio iz europskih fondova se znatno povećao. Dakle ponavljamo kod donošenja odluke nije se radilo o pitanju količine sredstava nego stvarnoj učinkovitosti pojedinih mjera, stoji u priopćenju.

Podsjetimo,prošli tjedan iz HZZ-a obavijestili su kako privremeno obustavljaju zaprimanje i odobravanje zahtjeva za dio programa mjera aktivne politike zapošljavanja. Riječ je o stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa, javnim radovima te primanju i odobravanju zahtjeva za potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje.

hrt/hia
foto:Ranko Šuvar/CROPIX

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *