Uz pomoć SAD-a uspostvljena normalizacija odnosa između Turske i Izraela

Premijer Republike Turske Binali Yildirim saopćio je u Ankari da su izaslanstva Turske i Izraela u Rimu u okviru pregovora o normalizaciji odnosa postigle dogovor i parafirali njegov tekst.„Tako je i službeno započet proces normalizacije bilateralnih odnosa između Turske i Izraela. Tekst sporazuma će sutra potpisati savjetnik Ministarstva vanjskih poslova Turske i njegov izraelski kolega. Nakon toga slijedi procedura odobravanja na obje strane u nadležnim zakonodavnim organima“, kazao je Yildirim na konferenciji za novinare koja je u ponedjeljak održana u sjedištu turske vlade. On je kazao da će brzo biti uspostavljeni i službeni odnosi i izvršena imenovanja ambasadora s obje strane (bosnian.sahartv.ir).

Informacije govore kako je riječ o sporazumu koji je tri godine u pripremi. Nadalje, navodi se kako su odnosi popravljeni, očekivano, uz pomoć Washingtona.

Ovim sporazumom bi se trebao okončati raskol u odnosima koji je stupio na snagu 2010. godine kada su izraelski komandosi ubili devetero ljudi na turskom brodu koji je pokušao dostaviti humanitarnu pomoć u palestinski Pojas Gaze.

Vjeruje se kako će obnova odnosa uključivati i isplatu kompenzacije (oko 20 milijuna USD) obiteljima ubijenih Turaka. Izraelski mediji također navode kako će se vjerojatno dozvoliti Turskoj dostava veće humanitarne pomoći za Gazu, ali i pokretanje razvojnih projekata na tom prostoru (advance.hr).

HIA
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *