Skupštini Srbije upućen predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici

Poslaničke grupe LDP – SDA Sandžaka i Liga socijademokrata Vojvodine – Zelena stranka, odnosno 11 poslanika u Skupštini potpisale su i u skupštinsku proceduru uputile Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici očekujući usvajanje po hitnom postupku, piše danas.rs .

U rezoluciju se najoštrije osuđuje počinjeni genocid u Srebrenici, kao i svako poricanje genocida.
U tesktu prijedloga 11. srpanj se proglašava za Dan sećanja na genocid u Srebrenici te se izražava suosećanje sa svim žrtvama i njihovim obiteljima u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. U prijedlogu rezolucije se pozivaju sve susjedne države da osiguraju pravdu i dugoročnu podršku preživjelima, uključujući i one koji su bili žrtve seksualnog nasilja.

Prijedlog rezolucija potvrđuje stavove završnog dokumenta Svjetskog summita iz 2005. godine i odgovornosti za zaštitu stanovništva od genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovečnosti.

Prijedlogom rezolucije se podupiru napori na sprovođenju istrage i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, a obavezuju se da će iskoristiti sva raspoloživa sredstva i mehanizme u sprovođenju istraga i u procesuirati sve dogovoreno.

Naglašava se suštinsko značenje pomirenja koje je zasnovano na dijalogu, suočavanju s prošlošću i posvećenosti pravdi te podršci žrtvama, kao osnovi za jačanje siguirnosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu.
Rezoluciju su potpisali poslanici Sulejman Ugljanin, Enis Imamović, Čedomir Jovanović, Žarko Korać, Nataša Mićić, Nenad Milić, Nenad Čanak, Goran Čabradi, Olena Papuga, Marinika Tepić i Nada Lazić, piše danas.rs.

danas.rs/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *