Čilenaskom Hrvatu, akademiku Mateu Martinicu Berosu dodijeljen počasni doktorat u Hrvatskoj

Sveučilište u Splitu dodijelilo je počasni doktorat čileanskom akademiku hrvatskih korijena  Mateu Martinicu Berosu. Dodjela doktorata održana je u velikoj je dvorani Medicinskog fakulteta.Prijedlog o dodjeli upućen je na inicijativu ureda Hrvatske matice iseljeniku u Splitu a prijedlog su podržali  Sveučilište Magallanes iz Punta Arenasa i počasni konzul u Punta Arenasu Rudi Mijač.

Prijedlog je podržao  Senat Sveučilišta Split i rektor Šimun Andjelinović a odluku su donijeli na proslavi Dana Sveučilišta, ove godine je obilježena 42.obljetnica, u srijedu  15.lipnja .Tom prigodom  dodijeljeni su počasni doktorati  akademiku Nikoli Bašiću, prof. dr. sc. Davidu Jones Owenu te akademiku Mateu Martinicu Berosu, dok je titula počasnog zvanja professor emeritus dodijeljena prof. dr. Goranu Tomaševiću, Jeleni Perić i Davoru Juretiću.

Povleju počasnog doktorata  u ime Martinic-Berosa primio je čileanski veleposlanik u Zagrebu Juan Luis Nilo Valledor. Akademik se prisutnima obratio na video zidu čiji je govor ranije snimljen.

Priča o Martinicu Berosu ovime ne završava. Na zapadnoj strani otoka Navarina nalazi se kanal Murray a jdini otok koji postoji u tom kanalu zove se Martinic ,dobio je ime po Mateu Martinicu Berosu, akademiku, povjesničaru i nekadašnjem županu.
Uz otok Navarino, na istočnoj strani kanala Beagle, nedaleko Rta Horn, smještena je otočna skupina sastavljena od tri otoka, Lennox, Picton i Nueva. Otoci spadaju u provinciju Čileanska Antarktika. I na Lenoxu, bogatom nalazištima zlata, Hrvati su, unatoč teškim uvjetima, tražili bolji život.

matis/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *