TERORIZAM: Samoubilački napad na zračnoj luci u Istanbulu

U Istanbulu na međunarodnoj zračnoj luci Ataturk u utorak je izvršen teroristički. U tri samoubilačka atentata  poginule su 43 osobe, među kojima i stranci, a ozlijeđeno ih je oko 150.

Prema najnovijim informacijama koje je u četvrtak dao dužnosnik turske vlade napad su izveli trojica bombaša samoubojica iz Rusije, Uzbekistana i Kirgistana. U prvom momentu se sumnjalo na teroriste Islamske države. Dužnosnik je objavio samo nacionalnost, ali ne i identitet napadača koji istražitelji pokušavaju utvrditi na temelju ostataka tijela.

Velika većina od 43 poginulih su Turci, a 13 je stranih državljana, petero iz Saudijske Arabije, dvoje iz Iraka te po jedan državljanin Tunisa, Uzbekistana, Kine, Irana, Ukrajine i Jordana. Među nastradalima nema Hrvata.

Turska policija uhitila je u četvrtak ujutro 13 osoba među kojima trojicu stranaca u vezi s napadom u zračnoj luci Ataturk u kojem je ranjeno više od 200 ljudi. Snage sigurnosti izvele su simultane racije na 16 mjesta u Istanbulu, kazali su dužnosnici.
Trojica bombaša samoubojica najprije su nasumce pucala, a potom se raznijela na ulazu u međunarodnu zračnu luku Ataturk.
Turski službenici kazali su kako su napadači na aerodrom došli naoružani kalašnjikovima te kako su zapucali prije nego što su aktivirali bombe, javlja CNN i dodaje kako su bombaški napadi ciljali područje aerodroma na kojemu se nalaze putnici nakon slijetanja, u blizini izlaza s aerodroma.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan snažno je osudio teroristički napad te zatražio odlučni globalni odgovor kada se radi o borbi protiv terorističkih skupina.

Napad je osudila i Bijela kuća poručivši Turskoj da ima potporu SAD-a. Međunarodna zračna luka Ataturk, kao i aerdorom u Bruxellesu koji je napadnut ranije ove godine, simbol je međunarodnih veza i veza koje nas ujedinjuju, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Promet zračne luke normaliziran je oko 2 sata.

Istanbul je proteklih mjeseci nekoliko puta bio na meti bombaških napada kurdskih militanata i terorista takozvane Islamske države.

Zračna luka Ataturk je treći najveći aerodrom u Europi, veći od njega  su u Parizu i Londonu. Godišnje kroz njega prođe preko 16 milijuna ljudi, nalazi se na europskoj strani Istanbula, javlja CNN.

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *