ARBITRAŽNI SUD: Slovenija je prekršila Sporazum o arbitraži ali postupak se nastavlja; stigle reakcije iz Hrvatske

Slovenija je povrijedila Sporazum o arbitraži oko određivanja granice, no postupak na Stalnom arbitražnom sudu u Haagu će se nastaviti i sud će donijeti odluku o liniji razgraničenja između Hrvatske i Slovenije.

Zaključio je to Arbitražni sud u Haagu, a Večernji je imao uvid u odluku koja će biti objavljena tijekom dana. Zaključak dolazi nakon što su arbitri u ožujku – nakon osam mjeseci ignoriranja – započeli s analizom informacija i transkripata objavljenih prvo u Večernjem listu, a onda uobličenih u službene dopise hrvatske strane o protupravnom djelovanju slovenske predstavnice na Sudu Simone Drenik i “slovenskog” arbitra Jerneja Sekoleca, a u koje su bili uključeni i drugi suci, a zbog kojih je Hrvatske jednoglasnom odlukom Sabora istupila iz postupka i iz Sporazuma. Transkripti i snimke razgovora Simone Drenik i Sekoleca pokazali su cijeli dijapazon nečasnih, ali i kriminalnih radnji: slovenska agentica detaljno instruira suca kako da utječe na predsjednika suda, Francuza Gilberta Guillaumea, spominju se privatne večere, iznose se detalji sudačkih odluka pa i one kako je Guillaume već odlučio kako će “Slovenija na moru dobiti što želi”, “naručuju” se dokumenti koje bi Sekolec podmetnuo kao svoje…

Sve o PIRANGATE AFERI

 

No suci su zaključili kako Sporazum nije povrijeđen u tolikoj mjeri da bi to onemogućilo ostvarenje predmeta i svrhe sporazuma te nastavak postupka, kaže se u odluci. Također, zaključili su kako nitko u postupku nije dovodio u pitanje neprostranost i neovisnost ostalih sudaca i zaključili da mogu nastaviti postupak. Dubiozna je to tvrdnja budući su se Sekolec i Drenik dogovarali kako utjecati na ostale suce i u privatnim druženjima. Sekolec je tražio od Drenik da ju pripremi dokumente koje bi “ubacio” kao svoje, no suci su, kažu, pregledali što je Sekolec ubacivao i zaključili da to nije moglo utjecati na postupak.

Arbitražni sud je pretrpio niz promjena od otkrivanja skandala – slovenski sudac Sekolec je odstupio, da bi na njegovo mjesto bio imenovan ni manje ni više nego predsjednik Međunarodnog suda Ronny Abraham, no i on je ubrzo odstupio. Odstupio je i hrvatski arbitar Budislav Vukas. Nakon dulje potrage, a govorilo se da se nitko ne želi petljati u taj postupak, predsjednik Arbitražnog suda Gilbert Guillaume na njihova je mjesta imenovao Norvežanina Rolfa Einara Fifea i Švicarca Nicolasa Michela. Od originalnog vijeća, ostali su Nijemac Bruno Simma te Britanac Vaughan Low.

Arbitražno vijeće će u novom sastavu, s nova dva arbitra, nanovo pregledati i pisani dio postupka i usmeni dio rasprave i to bez stranaka, kaže se u odluci. Nakon toga će, bude li potrebe, pozvati stranke da nekom procesnom radnjom, možda čak i usmenom raspravom, ako žele, mogu ponoviti najvažnije činjenice i argumente. Potom će Sud donijeti odluku o granici između dvije države. Zanimljivo, u odluci se Arbitražni sud proglasio nadležnim za utvrđivanje može li Hrvatska prekinuti postupak ili ne. Hrvatska je, naime, ustvrdila da je za to mjerodavan postupak po Bečkoj konvenciji, koji je i pokrenula. Također, Sud je ustvrdio kako su oni nadležni i za utvrđivanje je li došlo do kontaminiranja postupka. Teško se moglo i očekivati da bi zaključili drukčije.

Reakcije iz Hrvatske

 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova  (MVEP) Republike Hrvatske izdalo je priopćenje u povodu odluke Arbitražnog suda o pravnim posljedicama kršenja odredaba Arbitražnog sporazuma od strane Republike Slovenije.

Povodom odluke Arbitražnog suda donesene 30. lipnja 2016. o pravnim posljedicama slovenskih postupaka, koji su nanijeli nepopravljivu štetu arbitražnom postupku u predmetu koji se vodio u sporu o hrvatsko-slovenskoj granici, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske smatra da je Arbitražni sud svojom odlukom propustio vratiti povjerenje, kako u neovisnost i nepristranost vlastitoga rada, tako i u međunarodno arbitražno pravosuđe općenito, kaže se u priopćenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da je svojim djelovanjem Slovenija bitno povrijedila Sporazum o arbitraži, čiji se predmet i svrha više nisu mogli ostvariti. Zbog toga je temeljem jednoglasne odluke Hrvatskog sabora iz srpnja 2015., a u skladu s odredbama međunarodnog prava, i pokrenut postupak prestanka Sporazuma o arbitraži te se ujedno prestalo s njegovom primjenom.

Hrvatska više nije stranka u tom arbitražnom postupku te, slijedom toga, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne komentira namjere ili odluke Arbitražnog suda, niti se Hrvatska njima smatra obvezanom, bilo da je riječ o postupovnim pitanjima ili o biti (meritumu) graničnog spora između dviju država, stoji u priopćenju Ministarstva.

Na odluku arbitražnog suda osvrnuo se i Zoran Milanović, predsjednik SDP-a. Ja sam i očekivao takvu odluku Suda, na taj način oni štite svoju vjerodostojnost, koja je bila okrnjena. Jasno je da to nije bila samo radnja slovenskih predstavnika, nego da je i netko u Sudu radio ono što nije trebao raditi, tako da je to ono što bi se nazvalo ‘mistrial’. To je postupak u kojem mi više nećemo sudjelovati. Sabor je donio jednoglasnu odluku da se iz tog postupka izađe i tako će biti, mislim da to svi u Hrvatskoj misle i jedino tako može biti, a odluku koju donesu, neka je drže za sebe, nas ne obvezuje i nećemo se po njoj ponašati, rekao je Milanović.

Odluka o nastavku arbitraže je vrlo iznenađujuća s obzirom na to da se arbitraža ne može nastaviti između dva partnera od kojih jedan od partnera ne sudjelujeu arbitraži. Temeljem toga i bila kakva odluka Arbitražnog suda Hrvatsku ne obvezuje, stoga nas ne obvezuje ni da postupamo u skladu s njom, poručila je počasna predsjednica HNS-a i potpredsjednica Hrvatskog sabora Vesna Pusić.

A slovenski premijer Miro Cerar pozdravio je presudu arbitražnog suda da nastavi postupak rješavanja graničnog spora između Slovenije i Hrvatske. Prema Cerarovim riječima, Slovenija će i dalje podupirati arbitražni postupak i arbitražni sud, te vjeruje da je on u stanju donijeti “pravednu, konačnu i obvezujuću” presudu u dugogodišnjem sporu između dviju država. Slovenija će tu odluku poštovati, a isto očekuje i od Hrvatske, rekao je slovenski premijer u priopćenju, dodavši da neriješeni spor opterećuje odnose dviju zemalja i njihovih stanovnika sve od kako su Slovenija i Hrvatska postale samostalne države, te ga je zato neophodno riješiti.

vecernji.hr/hia
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *