Kampanja za nove izbore se zahuktava, Tihomir Orešković najvjerojatnije ide s Mostom

Iako Hrvatski Sabor još nije raspušten niti je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odredila datum prijevremenih izbora, ključni igrači hrvatske politike od ovoga su tjedna već krenuli u predizbornu kampanju.

 

HDZ

HDZ -u prije svega prestoji izbor novog predsjednika stranke, najizgledniji kandidat je Andrej Plenković. Jedini se kandidirao a drugi kandidati o kojima se pričalo su odustali od kandidature i poduprijet će Plenkovića.
Vrh stranke već je za šefa izbornog stožera izabrao Damira Jelića, koji je Tomislavu Karamarku vodio stožer na stranačkim izborima za predsjednika prije dva mjeseca.

U izbornom stožeru, doznajemo, bit će i Vlado Galić, šef HDZ-ova odjela za analitiku, ali i Mario Župan, zagrebački HDZ-ovac, koji je bio svojevrsni zamjenik Jeliću u Karamarkovu timu za predsjedničke izbore u stranci. Ivana Maletić, potpredsjednica HDZ-a i jedna od članica Predsjedništva koja se istaknula izravnošću i hrabrošću u kritiziranju Karamarkovih odluka, voditeljica je tima za izradu izbornog programa, a u njenu su timu i Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja, Tomislav Ćorić, HDZ-ov stručnjak za financije, demograf Stjepan Šterc te Nikolina Klaić, tajnica HDZ-ova Odbora za regionalni razvoj. Zamjenik Milijan Brkić, s pozicije vršitelja dužnosti šefa HDZ-a, dizajnira HDZ-ove pripreme za parlamentarne izbore i očekivano je da će njegova uloga u kampanji za parlamentarne izbore biti velika. Bude li za šefa HDZ-a izabran Andrej Plenković, u njegovu će timu za parlamentarne izbore vjerojatno biti i Damir Krstičević, koji mu je sada šef izbornog stožera, i Davor Ivo Stier koji mu je glasnogovornik.

HDZ-ove liste za Sabor trebale bi izgledati bitno drugačije nego na parlamentarnim izborima prije osam mjeseci. Izvor iz  Predsjedništva stranke za vecernji.hr otvoreno je rekao da liste koje su bile sastavljene za protekle parlamentarne izbore nisu bile dobre “Da su nam liste tada valjale, dobili bismo izbore. Bit će svakako korekcija“rekao je i dodao “Ovaj put HDZ nema pravo na pogrešku i na liste mora staviti najbolje kandidate”. Time podsjeća da su prije osam mjeseci liste bile promijenjene u zadnji trenutak.

SDP aktivira izborne stožere

Velike pripreme za izbore traju i u SDP-u koji će sve detalje donijeti u četvrtak na sjednici Predsjedništva stranke. Međutim, već sada se zna da će u najužem operativnom timu Zorana Milanovića biti glavni tajnik stranke Igor Dragovan, koji je zadužen za kampanju, Siniša Hajdaš Dončić zadužen je za programski dio kampanje, dok je Ranko Ostojić glavna osoba za koordinaciju s članstvom. Već idući tjedan stranka kreće s terenskim radom, a uskoro će se aktivirati i izborni stožeri, međutim ovoga puta u SDP-u će najvjerojatnije odustati od koordinatora po izbornim jedinicama.

– Naglasak će ovog puta biti na šefovima županijskih organizacije koji će svatko na svom terenu biti zadužen za kampanju – objašnjava jedan član Predsjedništva SDP-a.

 

MOST NL

Mostovi ministri , zastupnici i članovi, stranka koja bilježi rast popularnost, proteklih su dana u Zadvarju (između Omiša i Makarske) slagali strategiju za izbornu kampanju. Najzanimljivije je kako će Most imati kandidate za sve ministarske pozicije i svog kandidata za predsjednika Vlade. Nagađa se, to neće biti Božo Petrov nego bi to mogao biti Tihomir Orešković.

Most je počeo s pripremama za kampanju, kako kažu, rade punom parom.

– Oformili smo središnji izborni stožer sa sjedištem u Zagrebu, koordinacije u svakoj izbornoj jedinici i terensku ekipu. Način funkcioniranja bit će sličan kao u prethodnoj kampanji, središnji stožer u Zagrebu te koordinacija operativaca, volontera i baze po cijeloj Hrvatskoj. Imat ćemo uz Zagreb još tri centra, u Slavoniji, Dalmaciji i Istri. Smjer kampanje bit će jednostavan i iskren kao u prethodnoj, s jasnim naglascima na svemu što se događalo prethodnih 25 godina te na onome što se počelo događati kada se pojavila treća opcija odnosno Most – kazao je za vecernji.hr jedan od osnivača Mosta Nikola Grmoja. Iako nije otkrivao točna imena, jasno je da će među ključnim ljudima u kampanji biti on, čelnik Božo Petrov, stranački strateg Ivica Relković, ali i zastupnici i ministri iz proteklog mandata koji dobro poznaju svoj teren.

HSP AS

Šef peteročlanog pregovaračkog tima HSP AS, priopćeno je jučer, je dosadašnji predsjednik svih izborih stožera stranke, saborski zastupnik i glavi tajnik Pero Ćorić.

Tu su i potpredsjednik predsjednik stranke Ivan Tepeš, zadarski dožupan i zamjenik predsjednika Rudolf Dvorski, saborski zastupnik i dopredsjednik stranke Ivan Kirin te predsjednik najvišeg stranačkog tijela Glavnog stana Tomislav Vlajnić.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *