Tri godine članstva Hrvatske u EU; kakvi su rezultat?

Na današnji dan prije tri godine, 1.srpnja 2013.godine Hrvatska je postala 28.članica Europske unije. U ponoć 30.lipnja na graničnom prijelazu sa Slovenijom -na Bregani  svečano je podignuta zastava Europske unije i skinuta ploća Carinske uprave Republike Hrvatske. Tim činom je obilježen početak Hravtske u EU.

U povodu obilježavanja treće obljetnice članstva Predstavništvo Europske komisije organizira konferenciju pod nazivom “Tri godine poslije – Schengen kao sljedeći izazov”. Na konferenciji će sudjelovati ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, voditelj Predstavništva EK-a u Hrvatskoj Branko Baričević i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Hrvatska članstvo nije iskoristila kako je mogla

Hrvatska gospodarska komora (HGK), prema podacima iz ankete među 200 gospodarstvenika, smatra da Hrvatska članstvo u EU nije iskoristila kako je najbolje mogla. Stopa rasta 2% ili više posljedica je ulaska u EU, dobro je prošao turizam i industrijska proizvodnja, koja raste 16. mjesec zaredom, ali poljoprivreda je potonula. Domaći su proizvođači izloženi stalnom konkurentskom pritisku iz država EU-a, osiromašeni domaći kupci kupuju jeftinije, a proizvođači su izgubili povlastice u državama CEFTA-e i okružja. Možemo zaključiti kako se nismo baš pretrgnuli. Primjerice, mi smo tek na 59 posto prosjeka Europske unije po razvijenosti, od nas su nerazvijenije jedino Bugarska i Rumunjska, a po nezaposlenosti smo druga najlošija članica.

Slovačka prvi put preuzima predsjedanje Europskom unijom od Nizozemske, do 1. siječnja 2017. godine. Glavna tema kojom će se baviti bit će kriza nakon što je Velika Britanija izglasala izlazak iz Unije.

hrt/hia
foto:Bruno Konjević (Cropix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *