U Zagrebu održana 6. konvencija Hrvatskog svjetskog kongresa, izabrano novo vodstvo

U Zagrebu je od 30.lipnja – 1.srpnja održana 6 konvencija Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) . Konvencija je održana u prostorijama Hrvatske matice iseljenika gdje se nalazi i domovinsko sjedište HSK-a. Na konvenciji su sudjelovali predstavnici HKS koji djeluje u više od 40 zemalja svijeta.

Hrvatski svjetski kongres  (HSK) je međunarodna, neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija, koja za zadaću ima povezati sve Hrvate i Hrvatice, hrvatske Udruge i ustanove izvan Domovine i tako stvarati bolje uvjete i interese hrvatske domovine i hrvatskog iseljeništva.
Ciljevi Hrvatskog svjetskog kongresa su unapređenje zajedništva među Hrvatima, ostvarenje njihovih težnji, osiguranje kontinuiteta i razvoja vjerskog, duhovnog, kulturnog, društvenog i športskog naslijeđa u Hrvata.

Tijekom dvodnevne konvencije izabrano je novo vodstvo HSK a raspravljalo se i o aktualnoj situaciji u Hrvatskoj i BiH te njihovom odsnosu spram dijaspore a u svezi s tim donijeti su zaključci.

Novo vodstvo

Predsjednik: Vinko Sabljo iz Švicarske (predzadnji na slici gledano s lijeva na desno)

Dopresjednik za Sjevernu Ameriku: Ivan Curman (Kanada)

Dopresjednik za Južnu Ameriku. Josip Hrgetić (Venezuela)

Dopresjednik za Australiju: Ante Radić (Australija)

Dopresjednik  za Europu: Žarko Tomasić (Njemačka)

Glavni tajnik: Igor Lacković (Austrija)

Rizničarka: Diana Vukušić (Švedska)

Tajnik za manjine: Mišo Hepp (Mađarska)

Ravnatelj Domovinskog sjedišta u BiH: Željko Raguž (Bosna i Hercegovina)

Tajnik Središta za istraživanje komunističkih zločina nad Hrvatima: fra Miljenko Stojić (Bosna i Hercegovina)Zaključci

Kao predstavničko tijelo hrvatskih udruga i zajednica u svijetu iz više od 30 zemalja i kao član Ujedinjenih naroda s konzultativnim statusom HDK uputio je izjavu svim vodećim čimbenicima hrvatskog naroda u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini:

 1. Hrvati izvan domovine i njihovi potomci, kojih ima oko 4 milijuna, još su uvijek neiskorišteni potencijal za domovinu. Stoga bi bilo vrlo važno poduzeti konkretne mjere kako bi se na obostranu korist povezala naša domovina i njeno izvandomovinstvo.
 2. Živo suosjećamo sa svojim narodom u obje naše države u ovim teškim političko-gospodarskim vremenima te još jednom podsjećamo, da hrvatsko izvandomovinstvo, kao što je činilo u ratu, može i sada značajno pomoći domovini.
 3. Među brojnim administrativnim problemima ponovno ističemo teškoće koje imamo pri dobivanju hrvatskog državljanstva, pri onemogućavanju glasačkog prava zbog nerazumljivo malog broja mjesta za glasovanje, odnosno zbog nemogućnosti da ni nakon 25 godina hrvatske države nemamo mogućnost dopisnog ili elektronskog glasovanja.
 4. Također je nužno da razmjerno broju hrvatskih državljana izvan Republike Hrvatske imamo pravo, kao i svi drugi hrvatski državljani, biti zastupljeni u Hrvatskom saboru. Nerazumno je i štetno da hrvatsko izvadndomovinstvo ima manja ovovrsna prava od nekih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. To bi zasigurno značajno pomoglo uključivanju Hrvata izvan domovine u društveni i politički život, a za opće dobro svoga naroda.
 5. Pozivamo sve relevantne institucije Republike Hrvatske da se konačno učinkovito zauzmu za Hrvate u Bosni i Hercegovini, koji su, mada konstitutivni narod, u toj i našoj državi svedeni na zapostavljenu nacionalnu manjinu. Nažalost, to se događa na političkom, gospodarskom, povratničkom, medijskom i gotovo svakom drugom planu.
 6. Posebice ističemo nužnost promjene neravnopravnog statusa hrvatskih manjina u susjednim zemljama. Republika Hrvatska može biti primjer postupanja prema nacionalnim manjinama, ali je dužna tražiti da susjedne države isto tako postupaju prema hrvatskoj manjini.
 7. Zabrinjava nas što sadašnji propisi u Republici Hrvatskoj zbog pretjerano visokih poreza sve masovnije odbijaju povratak hrvatskih umirovljenika u domovinu. Sličnome doprinosi i neuređeni odnos o dvostrukom oporezivanju s nekim državama.
 8. U opasnim demografskim nevoljama naše zemlje, krajnje vrijeme je da odgovorne institucije u domovini počnu nuditi atraktivne programe povratnicima. To bi nedvojbeno popravilo ne samo demografsku sliku domovine nego i revitaliziralo hrvatsko gospodarstvo.
 9. Hrvatski svjetski kongres, čiji članovi dragovoljno i vlastitim sredstvima ulažu svu svoju energiju za što učinkovitije povezivanje svoje domovine i izvandomovinstva, očekuje od službene domovine da učinkovito pomogne u tim nastojanjima. Za to je dobar primjer najnovija zajednička suradnja hrvatskih državnih institucija i HSK u organiziranu Hrvatskih svjetskih igara 2017. u Zagrebu.
 10. U ovom zabrinjavajućem rasulu hrvatskoga političkog života, dajemo svesrdnu podršku svima u hrvatskom narodu, na čelu s Predsjednicom Republike Hrvatske, koji ne razbijaju, nego svim silama povezuju cjeloviti hrvatski korpus, a za opće dobro hrvatskoga naroda. Potičemo da takav duh i pristup prevlada na slijedećim izborima u Republici Hrvatskoj.

  hsk/hia
  foto: na slici novo vodstvo HSK

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *