Hrvatska ostvarila dobre turističke rezultate u prva tri mjeseca a pozitivan trend se očekuje i dalje

Prerano je na velika usta hvaliti ovogodišnju sezonu, ali uzmu li se u obzir podaci Hrvatske narodne banke (HNB) i podaci Državnog zavoda za statistiku rezultati u prvim mjesecima ove godine su za Hrvatsku ohrabrujući.

Prema podacima HNB-a u prva tri mjeseca 2016. godine prihodi od turizma iznosili su 390,8 milijuna eura, što u odnosu na isti period prošle godine (336,3 milijuna) predstavlja rast od 16,2%, odnosno rast od 54,5 milijuna eura.
Udio prihoda od putovanja – turizma u ukupnom BDP-u iznosio je u tom periodu 3,8 posto, što u odnosu na isti period 2016. predstavlja rast udjela od 0,3 postotna poena.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku za prva četiri mjeseca ove godine, vjerojatno je da ćemo se veseliti jer su dolasci i noćenja stranih i domaćih turista u porastu, a Splitsko-dalmatinska županija bilježi čak rekordne brojke. Na razini cijele zemlje, od siječnja do travnja ove godine u Hrvatsku je stiglo 1,35 milijuna stranih turista, što je rast broja dolazaka od 7,5 posto, dok je istovremeno ostvareno 3,3 milijuna noćenja, što je za 6,1 posto više u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine.

Brojke za svibanj i lipanj, prema predviđanjima stručnjaka, trebale bi biti negdje na razini prošle godine, čime bi se donekle mogla poništiti dobra statistika predsezone, ali s obzirom na to da je Ministarstvo turizma već ranije najavilo jači booking u odnosu na prijašnje godine – može se očekivati ono najvažnije, a to je rast prihoda od turizma.

“Podaci za svibanj i lipanj pokazuju da su dolasci u ta dva mjeseca na razini prošle godine. Čini se da još puno moramo raditi da produljimo sezonu. Međutim, imamo čvrste podatke o jačem bookingu, što bi moglo rezultirati višim cijenama. Naime, zbog jakog bookinga početkom godine hotelijeri su mogli ranije prestati s preliminarnim popunjavanjem i okrenuti se profitabilnijim kanalima, recimo vlastitom bookingu te podići cijene. Stoga očekujem da će fizički pokazatelji biti marginalno bolji, možda dva do tri posto, ali će prihodi od turizma rasti više, barem pet, ako ne i deset posto”, predviđa Nenad Bakić, autor bloga Eclectica i dioničar Valamar Rivijere te Arenaturista.

I svi drugi dostupni podaci zasad sugeriraju da je sezona otpočela dobro.

“Zadovoljna je većina hrvatskih hotelskih kuća koje ističu da su kapaciteti za srpanj i kolovoz gotovo u cijelosti rasprodani, a solidna je i prodaja posezone. Sve navedeno ukazuje na porast prometa u očekivanom cjelogodišnjem rasponu od 3 do 5 posto”, najavio je direktor HTZ-a Ratomir Ivičić.

„Ostvareni prihodi u turizmu u prva tri mjeseca ove godine pokazatelj su nam kako je turistički sektor naše zemlje sve snažniji, ali i da u budućnosti možemo računati da će predsezona imati sve značajniji utjecaj na hrvatski turizam i cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. S obzirom na investicije koje se planiraju ove godine i u hotelski sektor i u dodatne sadržaje, vjerujem kako će se ovaj pozitivan trend nastaviti te kako će 2016. nadmašiti 2015. godinu.“ naglasio je ministar turizma Anton Kliman.

poslovni.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *