Počeo 5.festival Miroslava Krleže

U petak 1.srpnja počeo je 5.festival Miroslava Krleže. Festivalske predstave do 7. srpnja održavat će se na više lokacija u Zagrebu , na Gvozdu , na terasi hotela Esplanade Zagreb, u Teataru &TD, u Mađarskom  institutu u Zagrebu, u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici (NSK ) te u Opatiji.

Peti festival Miroslav Krleža posvećen je  Krležinim ženama – realnim i imaginarnim, prema zamisli Gorana Matovića, autora i ravnatelja Festivala. Organizatori su Teatar poezije i Muzej grada Zagreba. Ovogodišnji program iznimno je bogat i raznolik. Krležin opus kroz različite medije rekreiraju umjetnici različitih generacija i kroz umjetnička višeglasja otvaraju nove žive dijaloge s Krležom.

U dvadesetak različitih programa sudjelovat će oko 120 umjetnica/umjetnika.
U okviru Festivala gledat ćemo dvije premijere. Numen kreira Krležine stolice, priređuju se događanja: Krležino putovanje u Opatiju, Krležina ogledala, Razgovori u Krležinom vrtu, Doručak kod Krleže, izložba u NSK… Boris Bućan i Studio Imago kreiraju likovnu dimenziju Festivala.

Peto izdanje festivala započelo je premijerom Šest lica Ane Borongay. Predstava Šest lica Ane Borongay ostvarena je u suradnji s ADU. Redateljica Natalija Manojlović nakon sjajnog uprizorenja Adama i Eve vraća se kompleksnom liku Ane Borongay, koji transponira u šest različitih likova.

Program narednih dana

 

U ponedjeljak, 4.7.2016. na programu Festivala je predstava “U agoniji” (u 21 h, Krležin Gvozd 23) čiju produkciju potpisuju oni koji ju i izvode – Ozren Grabarić, Nela Kocisz i Darko Stazić. U agoniji je najizvođenija Krležina drama vremenski određena 1922. godinom koja u razmaku od svega nekoliko noćnih sati ljubavni trokut Lembach – Laura – Križovec pretvara u Laurinu anatomiju poniženja.

U utorak 5.7.2016. na programu Festivala je predstava “Adam i Eva”  redateljice i koreografkinje Natalije Manojlović koja će se u dva termina (u 20:30 i 22:00) igrati u Teatru  &TD.

Krležina legenda  Adam i Eva najizravnije se poziva na ishodišni motiv biblijske legende,razbijajući pri tome mit o prvom    Čovjeku i prvoj Ženi, a istovremeno uspinjući običnu, građansku svađu ljubavnog para do razine mita. Naslovne uloge  tumače Anđela Ramljak i Dado Ćosić.

Više o Festivalu potražite na Facebooku

 

HIA
foto:

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *