U Parizu počeo summit “Pariz-Balkan 2016”, ima cilj približavanje zapadnog Balkana EU

Čelnici šest zemalja Europske unije i šest zemalja zapadnog Balkana okupit će se danas u Parizu na 3. summitu Berlinskog procesa, koji je pokrenut prije dvije godine kako bi se zemlje jugoistočne Europe kroz regionalnu suradnju na konkretnim projektima približile Europskoj uniji.U Parizu će se okupiti izaslanstva 12 zemalja, šest iz zemalja EU-a (Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Francuske, Italije i Austrije) i šest iz zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija).

Domaćin summita je francuski predsjednik Francois Hollande, a na skupu će biti i njemačka kancelarka Angela Merkel, talijanski premijer Mateo Renzi, hrvatski Tihomir Orešković, slovenski Miro Cerar i austrijski Christian Kern.

Hrvatsko izaslanstvo predvodit će premijer tehničke vlade Tihomir Orešković, a u njemu su još ministar vanjskih poslova Miro Kovač i ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Srbijanski premijer i mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić rekao je da će sastanak u Parizu biti prilika da se Hrvatsku upozori na neistine kojima se služila kako bi blokirala Srbiju na eurointegracijskom putu. Vučić je rekao kako pretpostavlja da će “Hrvati ponoviti ono što su i do sada govorili” u vezi s blokadom Srbije, ali će sada na to dobiti i odgovor.

Summit u Parizu nastavak  je procesa koji je počeo sastankom 28. kolovoza 2014. u Berlinu, a godinu dana poslije, 27. kolovoza 2015. summit je održan u Beču. U okviru tog procesa predviđeno je održavanje pet takvih summita do 2018. godine.
Berlinski proces nastavak je procesa Brdo-Brijuni, koji su 2013. godine pokrenule Hrvatska i Slovenija.

Na sastanku će se razgovarati o dosad ostvarenom napretku u dva područja: povezivanju prometne i energetske infrastrukture na zapadnom Balkanu kako bi se potaknula ekonomska suradnja, te u inicijativama za mlade kako bi se povećala njihova mobilnost unutar regije i EU-a s ciljem da im se poboljšaju izgledi za zapošljavanje i osnaži njihova uloga kao čimbenika približavanja njihovih zemalja Eurposkoj uniji.

Tijekom sastanka, šest zemalja zapadnog Balkana potpisat  će Ugovor o osnivanju Regionalnog ureda za suradnju mladih (RYCO). Taj Ured imat će sjedište u Tirani, polovicu njegova proračuna financirat će šest zemalja potpisnica, a drugu polovicu međunarodne financijske institucije te Europska komisija.

Inicijativa je pokrenuta na ideju premijera Srbije i Albanije na summitu u Berlinu 2014., a godinu dana poslije u Beču je pao dogovor o stvaranju togaureda.
Suradnja mladih na Balkanu zamišljena je po uzoru na Francusko-njemački ured za suradnju mladih (OFAJ), koji je formiran 1963. kako bi se promicalo pomirenje kroz suradnju mladih te po uzoru na Erasmus, program razmjene studenata u Europskoj uniji.

Na summitu će se razgovarati o europskoj perspektivi zemalja jugoistočne Europe te izazovima koji stoje pred tim zemljama i pred EU-om u kontekstu izbjegličke krize, borbe protiv terorizma i radikalizacije.
Paralelno sa summitom održat će se zasebni sastanci ministara vanjskih poslova i gospodarstva zemalja sudionica. Ministri gospodarstva sudjelovat će na ekonomskom forumu na kojem će im se pridružiti ljudi iz poslovnog svijeta kako bi razgovarali o investicijskim mogućnostima i poslovnoj klimi.

nacional.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *