Poznati Mostovi aduti, nositelji lista po izbornim jedinicama, na rujanskim izborima

Poznati su nositelji lista po izbornim jedinicama na rujanskim izborima. Predsjednik Mosta Božo Petrov, piše jutarnji.hr, najvjerojatnije će u prvoj izbornoj jedinici (Grad Zagreb) će se sučeliti s nositeljem SDP-ove liste i predsjednikom stranke Zoranom Milanovićem te najvjerojatnijim novim predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem. To još nije do kraja dogovoreno, ali u Mostu bi htjeli da im njihov čelnik nosi najvažniju listu. Okršaj trojice predsjednika bit će zanimljiv, a Most se nada da će u toj izbornoj jedinici s Petrovom osvojiti najmanje tri mandata, kao i na prošlim izborima, kada je listu nosio Drago Prgomet, koji je poslije izbačen iz Mosta te je osnovao vlastitu stranku, Hrid.

U Mostu su odlučili da će na vodeće pozicije na listama istaknuti sve svoje, sadašnje ministre osim ministra pravosuđa Ante Šprlje, koji se zbog specifične situacije u kojoj se zatekao, kao sudac kojem dužnost miruje, ne smije baviti politikom. Tako će se kao nositelji lista izbornih jedinica koje zahvaćaju dijelove Zagreba naći ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, koji bi za godinu dana mogao biti i kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika, a koji je već krenuo u kampanju s planom gospodarenja otpadom. Dobrović je na prošlim izborima bio nositelj liste u sedmoj jedinici.

Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, koja je kao bivša ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu bila velika zagovornica ukidanja dijela županija i općina, također bi mogla nositi jednu od “zagrebačkih” lista, a u tom dijelu Hrvatske birače bi trebao privući i Mostov ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Nositelj liste u trećoj izbornoj jedinici opet bi trebao biti Mostov potpredsjednik SaboraRobert Podolnjak.

U slavonskim jedinicama nositelji bi trebali biti predsjednik Kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić, i to kao i na prošlim izborima u četvrtoj izbornoj jedinici, dok bi listu u petoj mogao voditi ministar gospodarstva Tomislav Panenić ili poljoprivredeDavor Romić.

 

Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić opet će vjerojatno biti nositeljica u svojoj riječkoj, osmoj izbornoj jedinici, a najaktivniji zastupnik u ovom sazivu Sabora,Miro Bulj, bit će nositelj liste u devetoj, HDZ-ovoj uvrdi u kojoj je Most na prošli izborima uz Stipu Petrinu kao nositelja uspio osvojiti dva mandata. Toliko se nadaju osvojiti i sada uz Bulja, a možda će mu u devetoj jedinici pomoći i glasnogovornik stranke Nikola Grmoja.

Privlačenje kandidata

Dalmatinsku, 10.izbornu jedinicu, koja je utvrda Mosta, nosit će omiški gradonačelnik Ivan Kovačić, koji bi trebao ponoviti uspjeh s prošlih izbora, kada je Petrov nosio listu i osvojio tri mandata.

Kad je riječ o ostalim članovima Mosta, očekuje se da će sadašnji saborski zastupnici koji neće nositi liste biti visoko na ulaznim mjestima za Sabor. Most ovih dana vodi razgovore s nekim istaknutim nezavisnim lokalnim čelnicima, tako da bi do kraja ovog tjedna mogli privući još neke kandidate, poput novaljskog gradonačelnika Ante Dabe koji se nedavno priključio Mostu i naći će se skupa s Buljem u devetoj jedinici. Premijer Tihomir Orešković, kojega bi Most rado vidio u svojim redovima, odluku bi trebao donijeti do 15. srpnja, kad se i raspušta Sabor.


jutarnji.hr/hia
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *