Europska granična vojska će čuvati granice EU, po potrebi će izaći i na granice Hrvatske

Nova “europska granična vojska” doći će na granice Hrvatske procijeni li se da postoji opasnost od nekontroliranog ulaska migranata. Europski je parlament jučer prihvatio prijedlog Europske komisije o osnivanju nove agencije EU – Europske granične i obalne straže (EGOS) – koja bi brojila 1500 pričuvnih pripadnika koji bi na terenu mogli biti u tri dana te čuvala vanjske granice Unije.

Doduše, prvotni prijedlog da se oformi straža koja bi mogla intervenirati u članici EU ako se procijeni da ta država neadekvatno štiti vanjsku granicu, pa čak i ako ta država nije zatražila intervenciju, naišao je na neslaganje članica. Takav široki mandat i zadiranje u suverenitet države i kontrole granica nije imala nijedna europska agencija pa neće ni EGOS.

Kompromis je postignut tako što će država koja nedovoljno štiti granicu, a ne pozove europsku stražu biti de facto odsječena od ostataka EU uvođenjem graničnih kontrola. No i usvojeni prijedlog ipak daje formalnu mogućnost Komisiji da kao krajnju mjeru pošalje stražu u neku državu ako ova ni nakon opetovanih preporuka, upozorenja i ponude za pomoć ne kontrolira granicu i propuštanjem velikog broja migranata ugroziSchengen.

Nova će agencija nadopuniti Frontex (agencija EU za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama) koji se dosad, zbog ograničenog mandata, pokazao neučinkovitim. Središte nove agencije je u Varšavi, a u sastavu straže bit će oko 1500 časnika koje će po potrebi zvati.

Agencija će moći kupovati opremu, što Frontex nije smio, te je raspoređivati prema potrebi. Agenciji će na raspolaganje biti stavljeni tzv. hitni rezervni “pool” (skup) graničnih čuvara i tehničke opreme, kako je Večernji već javljao. Također, EGOS će pomagati u povratku imigranata.

Ideju o europskoj straži iznio je u rujnu prošle godine šef EK Jean Claude Juncker kazavši kako se vanjske granice moraju bolje štititi, posebice ako se želi sačuvati Europa bez unutarnjih granica. Na brzinu usvajanja prijedloga utjecala je migrantska kriza i kolaps kontrole vanjskih granica Italije i Grčke.

Prvi potpredsjednik EK Frans Timmermansi povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos kazali su da će EGOS zajamčiti europsko upravljanje granicama, utemeljeno na načelu da je sigurnost EU odgovornost koju dijele sve zemlje.

– Iako će članice zadržati suverenost te će nacionalni granični policajci i dalje imati ključnu ulogu u upravljanju granicama, europska granična i obalna straža služit će kao pričuva: u izvanrednim situacijama, kada se neka država članica ne bude mogla sama nositi sa situacijom, aktivirat će se straža – dodali su.

vecernji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *