Tijekom prosvjeda, nakon ubojstva Afroamerikanca, ubijena četiri policajca

U Dallasu dvojica snajperista ubila su četvoricu policajaca i ranila sedmoricu za vrijeme mirnog prosvjeda protiv ubojstva dvojice Afroamerikanaca koje  su počinili policajci. Jedan snajperist je pronađen, za drugim se još traga.

Čelnik policije u Dallasu David Brown rekao je da su dva snajpera na povišenom položaju pogodila jedanaest policajaca, pri čemu su trojica ubijena. Policija je nešto kasnije objavila da je i četvrti policajac podlegao ozljedama, a još je jedan u vrlo teškom stanju.

Mediji su javili da se jedna osoba osumnjičena za napad predala policiji. Pucnjava u Dallasu dogodila se tijekom uglavnom mirnog prosvjeda protiv policijske brutalnosti prema crnačkoj zajednici, nakon što su u razmaku od dva dana policajci ubili dvojicu Afroamerikanaca u američkim saveznim državama Minnesoti i Louisiani.

Policajce Dallasa u bolnici vode bitku za život. Naše su policijske snage među najboljima i ponosan sam na to. Na pravoj smo strani kada je u pitanju borba za ljudska prava. Ujedinimo se kao grad, poručio je Mike Rawlinggs, gradonačelnik Dallasa.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako ta policijska ubojstva pokazuju da se Amerika nužno mora suočiti s “pojavama rasnih predrasuda” u policijskim redovima. Tu nije riječ o izoliranim incidentima. Oni ukazuju na šire probleme unutar našeg pravosudnog sustava, ocijenio je Obama.

Ubojstvo Philanda Castilea nakon što ga je zaustavila policija u srijedu u Falcon Heightsu u Minnesoti, te ubojstvo Altona Sterlinga dva dana ranije ispred trgovine mješovitom robom u Baton Rougeu u Louisiani, posljednji su u nizu incidenata s policijom i vatrenim oružjem koji su doveli do prosvjeda i poziva za promjenu načina ophođenja policijskih službenika s crnačkom zajednicom.

hrt/hia
foto:Twitter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *