AUSTRALSKI HRVATI POSJETILI VITEZ: Nikad ne zaboravimo korijene i krajeve naših baka i djedova

Čuvati i sačuvati, ne zaboraviti korijene, krajeve gdje su rođeni njihovi očevi, majke ili bake i djedovi, u Slavoniji, Zagorju, Dalmaciji, Bosni, Hercegovini…, razlozi su dolaska u Vitez šezdeset i šest mladih Australaca, članova Hrvatskog folklornog društva “Zagreb” iz australskoga grada Wollongong.

Ljubav prema rodnoj grudi

Voditelj Društva njihov učitelj folklora Ivica Karamatić po rođenju je iz Bosanske Posavine, po dalekim korijenima Hercegovac, a od četvrte godine živi, radi i kulturno djeluje u Australiji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“No, ljubav prema rodnoj grudi, prema Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, usađena je u mene u obiteljskom domu u Australiji i ne blijedi, a i neće izblijedjeti ni kod mojih sinova koji su također ovdje i članovi su HFD “Zagreb”, kaže nam Ivica, ushićen, može se slobodno reći, lijepim, toplim i srdačnim dočekom i pažnjom koju uživaju u Vitezu.

“Uz snažnu želju posjetiti postojbinu svojih roditelja, baka i djedova, svakako je i činjenica da smo u Wollongongu u našoj crkvi imali i voljeli svećenika, franjevca Andreja Matosa, podrijetlom iz Vareša. Pozvani smo, naime, na veliku i poznatu kulturnu manifestaciju “Đakovački vezovi”, prihvatili smo poziv i isplanirali i posjet vječnom počivalištu našeg dragog fra Andreja, po vlastitoj želji pokopanog na groblju u Kraljevoj Sutjesci. Poklonili smo se njegovim sjenama, svi smo bili u hrvatskim narodnim nošnjama, zapalili smo svijeće i skrušeno se molili za njegovu dušu kako nas je uporno i vjerno učio. Posjetili smo veličanstveni samostan u Kraljevoj Sutjesci i u Fojnici, družili se s franjevcima i mještanima, dosta toga novoga čuli, vidjeli i naučili o svojim hrvatskim korijenima. Posjetili smo i Sarajevo, a za trodnevni boravak u Bosni, po brojnim preporukama, za svoju bazu, odabrali smo Vitez. Naišli smo na ljude dobroga srca, na domoljube, družili smo se s članovima HKD “Napredak” u Vitezu, igrali, pjevali, plesali, razmijenili adrese, iskustva, darove…, a u viteškom naselju Nadioci, skupa s mjesnim HKD “Topala”, u petak u predvečerje, na otvorenom, održali i koncert. Prekrasno smo se osjećali među Vitežanima, uopće u Bosni i ova turneja, trodnevni boravak u Bosni, zauvijek će nam ostati u sjećanju”, kazao je Ivica Karamatić.

Dobro govore hrvatski

Organizator ove turneje Hrvatskog folklornog društva “Zagreb” iz Wollongonga u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini je Matica hrvatskih iseljenika iz Zagreba, koju su na ovoj turneji predstavljali i gostima iz Australije u svakom trenutku bile su pri ruci djelatnice Matice Mirjana Pisković i Snježana Radoš. Od članica Matice saznali smo kako mladi Australci hrvatskih korijena skoro svi iznimno dobro govore hrvatski iako su mnogi od njih druga, treća, čak i četvrta generacija australskih Hrvata.

vecernji.ba/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *