PRIJAVA ZA DOPISNO GLASOVANJE NA LOKALNIM IZBORIMA U BIH: Apel Hrvatima iz Bugojana

U Bosni i Hercegovini 2. listopada ove godine održat će se lokalni izbori na kojima će se birati politički predstavnici – vijećnici za Općinsko vijeće Bugojna te načelnik općine Bugojno.

Svjesni postojećeg stanja na području naše općine kao i činjenice da su mnogi naši sunarodnjaci i sugrađani umorni, pa čak i razočarani, od tolikih izbora koji su se u ovoj zemlji odvijali u poratnom razdoblju. Ti izbori su nerijetko bili povezani s mnogim proceduralnim poteškoćama, a donosili su male ili nikakve promjene. No mi nemamo pravo odreći se našeg grada za koji su mnogi dali živote, propatili u logorima, a za odvedenim i nestalim Hrvatima Bugojna se još uvijek traga. Zato apeliramo na sve Bugojanke i Bugojance koji žive u dijaspori da se uključe u proces dopisnog glasovanja (putem pošte) na predstojećim lokalnim izborima.

Hrvatske stranke iz Bugojna (HDZ BiH i HDZ 1990, koalicija hrvatskih stranaka) na predstojeće lokalne izbore idu s jednim kandidatom za načelnika (gosp. Zdenko Antunović) i zajedničkom listom za Općinsko vijeće čiji je nositelj gosp. Igor Vrljić.

U izradi je baza iseljenih Bugojanaca za predstojeće lokalne izbore u BiH koji se održavaju 02.10.2016. godine s ciljem da što više naših sugrađana koji borave izvan Bugojna uključimo u izborni proces kroz dopisno glasovanje, što bi u konačnici rezultiralo boljim izbornim rezultatom za hrvatske stranke na području Bugojna od prošlih lokalnih izbora 2012. godine

Glasati mogu svi oni koji imaju važeću CIPS-ovu osobnu, ali i oni koji je nemaju ili je istekla, a imaju bilo kakav važeći osobni dokument iz države u kojoj trenutno žive (osobna, putovnica). Pravo glasa imaju svi oni koji su nekad bili prijavljeni na području općine Bugojno, bez obzira iz koje države dostave važeći osobni dokument. Također, nije bitno ako ste odjavljeni iz Bugojna, bitno je da ste nekada bili prijavljeni. Pravo glasa nemaju oni koji su odjavili BiH državljanstvo i oni koji nisu nikada bili prijavljeni u općini Bugojno.

Za prijavu je potrebno: kopija (slika uslikana mobitelom) bilo kojeg važećeg dokumenta koji trenutno imate – npr. ako nam dostavljate osobnu, ona mora biti uslikana s obje strane, dobro bi bilo da je na svjetlijoj podlozi. Ako slikate putovnicu, obavezno uz prvu stranu gdje je slika uslikati i dio putovnice gdje je potpis i adresa prebivališta. Potrebni su nam i sljedeći podaci:
–  mjesto rođenja, djevojačko prezime ako je udana žena u pitanju, ime jednog roditelja, adresa na kojoj ste prijavljeni u Bugojnu i puna adresa na kojoj trenutno živite izvan Bugojna, na koju će doći glasački listić.
Nakon prijave, glasački listić sa svim uputama dolazi na adresu izvan BiH koja se navede u prijavi. Glasački materijal dolazi u kuverti. U toj kuverti se nalaze dvije manje kuverte. U jednoj od manjih kuverti nalazi se glasački listić koji je potrebno popuniti i vratiti ga nazad u istu kuvertu. Druga manja kuverta dolazi prazna. U nju je potrebno staviti kopiju dokumenta koji je priložen za prijavu (ako se u prijavi poslala kopija osobne iskaznice, u praznu manju kovertu ide kopija te iste osobne iskaznice). Uz glasački materijal dolaze i sve upute. Nakon glasovanja glasački listić je potrebno preporučeno vratiti poštom u Središnje izborno povjerenstvo BiH u Sarajevo.

Prijave za dopisno glasovanje se vrše do 19.07.2016, stoga Vas molimo da se što prije odazovete ovom apelu !!
Ukoliko želite da mi za Vas odradimo postupak prijave za dopisno glasovanje sliku dokumenta i tražene podatke možete uslikati mobitelom i poslati kontaktima:
Marin Kajić (Viber, Whatsapp)
00387 61 350 527, e-mail:hdzbihbugojno@gmail.com
Igor Vrljic
00387 63 370 247 (Viber, Whatsapp) e mail: ivrljic@gmail.com
Također sve informacije u vezi dopisnog glasovanja imate na službenoj stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH www.izbori.ba

Za sva pitanja slobodno se javite, poželjno bi bilo da se javite kad dobijete listić da imamo informaciju koliko je važećih prijava.
Još jednom, pozivamo sve iseljene Hrvatice i Hrvate s područja općine Bugojno da se kroz dopisno glasovanje (glasovanje izvan BiH) uključe u izborni proces na predstojećim lokalnim izborima koji se održavaju 2. listopada 2016. godine. Značaj predstojećih lokalnih izbora za Hrvate općine Bugojno je neizmjeran. Kao malobrojniji narod na području općine Bugojno ne smijemo si dopustiti luksuz neizlaska na lokalne izbore. Lošiji izborni rezultat od onog na prethodnim izborima 2012. godine u kojem su hrvatske stranke osvojile 2 vijećnička mandata u OV donosi političku neizvjesnost. Svjedoci smo brojnih primjera u gradovima BiH gdje Hrvati kao malobrojniji narod ne mogu ostvariti punu ravnopravnost.
Izvan Bugojna živi oko 10.000 Hrvata koji se još nisu vratili u prijeratna prebivališta. Mnogi od Vas su zasnovali obitelji i našli egzistenciju u Republici Hrvatskoj, Republici Austriji, Saveznoj republici Njemačkoj, Švicarskoj ili nekoj od prekooceanskih zemalja. Znamo da veze sa Bugojnom, Vašim obiteljima, stoljetnim ognjištima i grobovima niste i nećete prekinuti.
Najbolja pomoć Hrvatima i vašim obiteljima koji žive u Bugojnu jeste Vaša prijava za glasovanje, ako niste u mogućnosti na dan izbora doći u Bugojno na biračko mjesto.
Uz nadu da ćete razumjeti značaj ovog projekta i odazvati se na ovaj poziv, srdačno Vas pozdravljamo.

HIA
foto:

vezano za temu : HDZ BiH spreman na zajedništvo s HNS-om BiH

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *