Srbija preuzela dva zatvorenika iz Guantanama

Srbija je preuzela dva zatvorenika iz zloglasnog zatvora Guantanama. Tako se Srbija pridružuje 30 drugih zemalja koje su od 2009. primile zatvorenike iz Guantanama. Sjedinjene Države zahvaljuju Republici Srbiji što je predložila taj humanitarni prihvat, pruiopčeno je iz State Departmenta.

Jemenskog zatvorenika Amerikanci optužuju da je bio član terorističke mreže al-Kaide i da je bio upoznat s planovima atentata 11. rujna 2001., prema bazi podataka New York Timesa o zatvorenicima tog zatvora.

Tadžikistanskog zatvorenika Amerikanci optužuju da je bio član radikalnog islamističkog pokreta u Tadžikistanu i da ga je uvježbala al-Kaida, prema istom izvoru.

Nakon prebacivanja te dvojice zatvorenika u Srbiju u Guantanamu preostaje još  76 zatvorenika od kojih su 26 proglašeni spremnima za prebacivanje i čekaju zemlju koja će im osigurati zatvor.

Američki predsjednik Barack Obama obećao je zatvoriti taj zatvor u američkoj bazi na kubanskom otoku, ali ispunjenje tog obećanja sada se čini nemogućim prije završetka njegova mandata u siječnju. Bez sporazuma s Kongresom u kojem republikanci imaju većinu, administracija demokratskog predsjednika nije pronašla novo mjesto na američkom tlu za zatočenje 50 zatvorenika, čije prebacivanje nije moguće. (Hina)

dnevnik.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *