ETNIČKI MOTIVIRAN NAPAD: U Srbiji pretučen mladić hrvatske nacionalnosti

U posljednjih nekoliko mjeseci dogodilo se nekoliko napada na franjevce i Hrvate u Vojvodini.

Prošloga vikenda u noćnom klubu pretučen je i izgrižen Josip Bukovac iz Sonte. Mladiću su nanijete tjelesne ozljede, čak i u predjelu leđa gdje je izgrižen, neslužbeno se doznaje u policijskoj postaji i u  mladićevom rodnom mjestu Sonti, piše dnevnik.hr. Izlazak u diskoklub prije dva dana u Apatinu  za Josipa se pretvorio u noćnu moru. Najprije ga je, bez ikakvog povoda, napao jedan mladić. Ni modrice ni prozivanje zbog nacionalnosti nisu prvi put. I ne događaju se samo njemu.

‘Ovaj napad na nedužnoga mladića hrvatske nacionalnosti očito pokazuje da u srbijanskom društvu i dalje postoji raširena netrpeljivost i negativne predodžbe kada je u pitanju hrvatska nacionalna zajednica, što se u posljednje vrijeme znade manifestirati fizičkim nasiljem’, stoji u priopćenju DSHV-a koje je izdano u povodu napada koji se dogodio na apatinskim Ribarskim večerima.

Obitelj napadnutog mladića obišli su generalni konzul Hrvatske u Subotici Velimir Pleša i hrvatski član u srbijanskom parlamentuTomislav Žigmanov.

Predsjednik Povjerenstva za praćenje kršenja prava nacionalne manjine pri Hrvatskom nacionalnom vijeću Darko Baštovanović navodi kako ovo nije prvi napad na tog mladića.

‘Nasrtaja na njega je bilo i ranije – na katolički Božić i šokačkog običaja Kirbaj. I tada su mu nanijete teže tjelesne ozljede. Kako mi je rečeno, vinovnici toga odgovorni su i za ovaj napad’, rekao je Baštovanović.

Dodao je da primjerene reakcije državnih tijela tada nije bilo, a i da vodstvo hrvatske zajednice sada čeka zapisnik iz policije i liječnički nalaz kako bi dalje postupali.

U ovome povodu reagirao je zastupnik i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov koji zahtjeva od mjerodavnih državnih tijela da se slučaj brutalnog prebijanja građanina J.B. pod hitno istraži i da se vinovnici ovog jezovitoga napada pod hitno pronađu i kazne.

‘Vrlo je zabrinjavajuće to što se za manje od pola godine pojavilo nekoliko slučajeva etnički motiviranih napada, čije su žrtve bile osobe hrvatske nacionalnosti, i to što su svi napadi kao sredstvo koristili fizičko nasilje’, naveo je Žigmanov.

Istaknuo je i da nije primjereno da jedno društvo koje sebe smatra demokratskim i koje pretendira na članstvo u Europskoj uniji dopušta i tolerira ovakve slučajeve.

 

U mjestu Sonti, blizu granice s Hrvatskom, živi brojna zajednica šokačkih Hrvata. Obitelj napadnutoga mladića, kao i on sam, bili su aktivni članovi mjesnog hrvatskog kulturno umjetničkog društva. (Hina)
Izostanak primjerenih reakcija u Sonti izaziva nelagodu. Policija uobičajeno obavi očevid, ali rezultata nema. Ono što je bilo isprovocirano na nekoj nacionalnoj osnovi nije dio službenog zapisnika, tako da toga nema u tom dijelu, to nedostaje,
opravdava Renata Kuruc, načelnica općine Sonta.

Predstavnici Hrvata u srbijanskom parlamentu upozoravaju

Predstavnici Hrvata u srbijanskom parlamentu upozoravaju da je krajnje vrijeme da se položaj hrvatske manjine u Srbiji poboljša. Mi ne želimo da se stvari zataškavaju nego da otvoreno porazgovaramo o svemu. To je na koncu i posljedica onoga što je bilo dogovoreno na susretu predsjednice RH Grabar-Kitarović i mandatara za sastav srbijanske vlade Aleksandra Vučića, poručuje Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a i zastupnik u parlamentu RS.

‘I ovom prigodom podsjećam da je hrvatska nacionalna zajednica u Republici Srbiji izuzetno ranjiva i da je od svih drugih nacionalnih zajednica, zbog negativnog nasljeđa iz 1990-ih, i dalje u javnosti objektom najnegativnijih predodžbi koje u posljednje vrijeme rezultiraju fizičkim nasiljem’, zaključio je predsjednik DSHV-a i zastupnik u parlamentu RS.

dnevnik.hr/vecernji.hr/hia
foto:AFP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *