Aleksandar Vučić primo predstvnike vukovarskih logoraša i branitelja

Dvadeset i pet godina nakon početka Domovinskog rata jedan je visoki srbijanski dužnosnik u svome uredu u Beogradu primio predstavnike vukovarskih logoraša i branitelja. PremijerAleksandar Vučić u utorak je ugostio tročlanu delegaciju Hrvata: članove Udruge pravnika Vukovar 1991. Zorana Šanguta, Vukovarca koji je na svojoj koži osjetio strahote triju srbijanskih logora, kao i pravnika Peru Kovačevića te zastupnika u BundestaguJosipa Juratovića.

Upravo zahvaljujući njegovim naporima, kao i intervenciji ministra vanjskih poslova Njemačke Franka Waltera Steinmeiera, dogovoren je prijam kod premijera Srbije.

Golem interes medija

Tročlanu delegaciju u Beogradu su dočekali deseci novinara iz vodećih elektroničkih i tiskanih medija, koji ni danas, u skladu s politikom posljednja dva desetljeća, ne poznaju termin “koncentracijskih logora”, stoga je interes medija bio golem.

Kada je poznato da je početkom devedesetih više od 8000 hrvatskih branitelja i civila odvedeno u srpske logore i zatvore, a da se njih nekoliko desetaka iz Srbije nikada nije vratilo, hrvatska je delegacija od Vučića, na sastanku koji je trajao 45 minuta, prije svega zatražila odgovornost za ratne zločine.

– Pričao sam mu o torturi koju sam prošao u logorima, ali i o ubojstvima koja su se ondje događala. Osobno sam svjedočio kada su počinjena tri ubojstva u Stajićevu i jedno u Srijemskoj Mitrovici – kazao nam je nakon susreta Zoran Šangut.

Srbijanskom premijeru predali su kaznenu prijavu zbog mučenja i ubojstava Hrvata u pet srbijanskih logora koja je 2008. godine upućena Tužiteljstvu za ratne zločine, gdje i danas stoji netaknuta.

– Vučić je tada osudio sve ratne zločine, bez obzira na to tko ih je počinio pa rekao: imate moju riječ da politika više neće stajati na putu pravosudnim institucijama ove države. Zločini će, obećao je, biti procesuirani – kaže Zoran Šangut. Kao prvi mali korak u tome smjeru, no Vukovarcima nemjerljivo velik, premijer Vučić pozvao je sve hrvatske branitelje, bivše logoraše te članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja da prvi put posjete Stajićevo, nekadašnje mjesto stradanja, i ondje polože vijence i zapale svijeće. Sljedeći korak je postavljanje spomen-ploče na Stajićevo, o čemu se premijer Vučić obavezao kontaktirati s lokalnom zajednicom te ih povratno izvijestiti.

Rane nisu zacijelile

Tročlanu delegaciju u utorak je primila i Snežana Malović, zamjenica tužitelja za ratne zločine i bivša ministrica pravde, koja je potvrdila da se zbog utjecaja politike dosad nije djelovalo po kaznenoj prijavi za logore, ali i naglasila da sada pušu neki novi vjetrovi.

– Naš susret s Vučićem predstavlja korak dalje u otvaranju 23. poglavlja kroz konkretna rješenja. Potpuno je jasno da obiteljima žrtava rane još nisu zacijelile i to treba poštovati, ali s druge strane počinjemo proces građenja bolje budućnosti u EU – kazao nam je nakon sastanka Josip Juratović.

Inače, vukovarski logoraši već 8 godina pokušavaju organizirati sastanak s predstavnicima najviših srbijanskih vlasti, no Boris Tadić, kasnije i Tomislav Nikolić na taj su se apel oglušili.

Iz Vučićeva ureda nije bilo priopćenja o detaljima razgovora.
vecernji.hr/hia
foto:N1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *