Europska komisija odbila reciprocitet, Hrvati će i dalje u SAD putovati s vizom

Državljani SAD-a i dalje neće trebati viza za putovanje u EU. Washington diskriminira građane nekih država EU – Hrvatske, Poljske, Rumunjske, Bugarske i Cipra – no Europska komisija odlučila je da neće uvesti mjere reciprociteta za američke državljane iako je na to obvezuje zajednička vizna politika. Reciprocitet je trebao biti uveden do  12. travnja 2016.

Uvođenje mjera reciprociteta, viza, imalo bi negativan učinak na odnose EU i SAD-a, a i ne bi postiglo cilj – ukidanje viza za sve građane EU, kažu danas u Komisiji.

Komisija, koja je od početka  je bila zatražila od Europskog parlamenta i Europskog vijeća mišljenje u vezi uvođenja viza, no nije ih dobila. Europski parlament burno je reagirao na takav zahtjev Komisije, kazavši da ne prebacuju na njih odgovornost
Isto mišljenje Komisija je dala u vezi uvođenja protumjera Kanadi, koja također traži vize za neke građane EU.

Zbog viznog režima Hrvatskla može blokirati TTIP

Davor Škrlec, zastupnik u Europskom parlamentu smatra kako je time prekršenaeuropska regulativa o viznom režimu donesena 2013. godine kojom se jamči načelo reciprociteta i obaveza država članica na uvođenje viza trećim zemljama koje zahtijevaju vizu i za samo jednu državu članicu.

 

Očito je, tvrdi Škrlec, kako se europska pravila ne primijenjuju jednako na sve i nisu učinkovita kada se radi o državama poput Kanade i SAD-a.

“Nepoštivanje europskih pravila prvenstveno oslabljuje pregovaračku poziciju europskih institucija u pregovorima s SAD-om, a posebno kada je u pitanju i TTIP jer pokazuje kako EU nije u mogućnosti dosljedno provoditi svoje odluke u svrhu zaštite prava građana. Neprimjenom regulative o viznom režimu iz 2013. godine građane pojedinih država članica se nepravedno diskriminira, pa tako i Hrvatsku.” – Izjavio je Škrlec.

Dodaje i kako očekuje da Europska komisija preuzme odgovornost i što prije u skladu sa svojim ovlastima donese delegirani akt kojim će se provesti načelo reciprociteta i uvede viza za građane trećih država koje isto traže od država članica EU-a.

“Samo tako je moguće zadržati dosljednu politiku i vratiti povjerenje građana ueuropske institucije, a istovremeno osigurati i jednakost u pregovorima s međunarodnim partnerima.“

vezana objava:

Reciprocitet viznog režima: Amerikancima vize u EU zbog Hrvatske

vecernji.hr/hia
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *