POVIJESNA PRODAJA U SPORTU: UFC liga prodana za četiri milijarde dolara

Liga mješovitih borilačkih vještina Ultimate Fighting Championship (UFC) prodana je investicijskom konzorciju za vrtoglavih četiri milijarde dolara.

Kako javlja New York Times, izvršni direktor kompanije UFC, Dana White, potvrdio je preuzimanje.  Iako vrijednost akvizicije nije potvrđena, neslužbeni izvori tvrde da je riječ o iznosu od četiri milijarde dolara što je, tvrde upućeni, rekordna transakcija ove vrste u povijesti sporta.

Konzorcij zvučnih investitoriskih imena

Promotorsku kompaniju za organizaciju natjecanja u borilačkim vještinama preuzeo je konzorcij investitora na čijem je čelu WME-IMG, američka agencija koja zastupa najveće zvijezde UFC-a, poput Ronde Rousey.

U konzorciju su još privatne equity firme Silver Lake, Kohlberg Kravis Roberts i MSD Capital te investicijska firma Michaela Della, vlasnika američkog multinacionalnog tehnološkog giganta Dell.

Sporazum o preuzimanju objavljen je nakon održavanja posljednjeg natjecanja u borilačkim vještinama, koji je vjerojatno najveći u povijesti UFC-ovog brenda, pa izvrsno ilustrira eksplozivnu popularnost sporta.

Rekordni financijski rezultati natjecanja

Posljednji borilački event U.F.C.-a 200 u Las Vegas je privukao 18 tisuća ljudi i ostvario prihod od 10,8 milijuna dolara od prodaje ulaznica, unatoč tome što su izostale glavnih borilačkih imena, uključujući Rondu Rousey,Conora McGregora i Jona Jonesa, koji nije mogao nastupiti zbog toga što je na doping kontroli bio pozitivan na zabranjene supstance. Uz to, očekuje se rekordni prihod od stavke plaćanja po gledanom sadržaju od gledatelja koji su pratili izravan prijenos događanja na malim ekranima.

Donedavni vlasnici UFC-a, Lorenzo Fertitta i njegov brat Frank kupili su UFC kompaniju 2000. godine za dva milijuna dolara i razvili je u borilački imperij u kojem su držali 80-postotno vlasništvo. Liga je u toj fazi bila u prilično lošoj situaciji, jer su promotori do tog trenutka vće potrošili stotine tisuća dolara kako bi dobili odobrenja državnih sportskih komisija, a sama popularnost sporta nalazila se u relativno ranoj fazi razvoja.

600 milijuna dolara prihoda 2015.

Fertittasi su brend doveli na potpuno novu razinu, intenzivnim ulaganjem u oglašavanje, učinkovitiji marketing putem društvenih mreža i kvalitetniju distribuciju u suradnji s partnerima poput Foxa. Ubrzo su počeli ostvarivati prihode od licenci za videoigre, odjeću i drugo, a prihodi UFC-a prošle su se godine popeli na 600 milijuna dolara.

Braća Fertitta i nakon preuzimanja namjeravaju zadržati manji vlasnički udjel u UFC-u, a manji udio u vlasništvu planira ostaviti i CEO Dana White, koji ostaje na funkciji izvršnog direktora lige.

telegram.hr/hia
foto:AFP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *