Islamska država tek sada objavila da joj je poginuo ministar rata, Pentagon je za to znao još o ožujku

Abu Omar al-Šišani, kojeg je Pentagon smatrao ministrom rata Islamske države, poginuo je u borbama u iračkom gradu Širkatu, južno od Mosula, objavila je u srijedu novinska agencija koja podržava militante.

Pentagon je u ožujku objavio da je Šišani vjerojatno ubijen u američkom zračnom napadu u Siriji, ali ovo je prvi put da je Islamska država potvrdila njegovu smrt.

Reuters nije mogao potvrditi izvješće agencije Amak, koju Islamska država koristi za objavu informacija i koja je opovrgnula raniju Pentagonovu vijest da je Šišani poginuo. Pentagon ovo izvješće nije mogao potvrditi niti zanijekati.

Prodor prema Mosulu

Hišam al-Hašimi, stručnjak za sigurnost koju savjetuje iračku vladu u Bagdadu, rekao je da je izvor u Širkatu potvrdio da je Šišani ondje poginuo zajedno s još nekoliko militanata.

Iračke snage napreduju prema Mosulu, najvećem gradu koji još uvijek drži Islamska država. Gotovo su okružile Širkat, koji se nalazi 250 kilometara sjeverno od Bagdada, a prošli tjedan oslobodile su važnu zračnu bazu na tom putu.

No, Rami Abdelrahman, voditelj Sirijskog opservatorija za ljudska prava, tvrdi da je Šišani u ožujku bio ranjen i da je ubrzo nakon toga umro na selu istočno od Rake. “Potvrdio sam to preko liječnika koji ga je posjetio”, rekao je.

Traženje nasljednika

On smatra da je Islamska država vjerojatno odlučila otezati s potvrdom njegove smrti dok mu ne pronađe nasljednika. Šišani, poznat i kao Omar Čečen, jedan je od najtraženijih militanata i SAD je nudio do pet milijuna američkih dolara nagrade za informacije koje bi omogućile njegovu eliminaciju.

Rođen 1986. u Gruziji, tadašnjem Sovjetskom Savezu, Šišani je bio bliski vojni savjetnik vođe Islamske države Abua Bakra al-Bagdadija, koji se po svjedočanstvima džihadista na njega jako oslanjao.

telegram.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *