Olujno nevrijeme ponovo pogodilo Slavoniju

Najavljena promjena vremena jučer je zahvatila Hrvatsku. U popodnevnim satima jak vjetar i tuča  pogodili su jugoistočne djelove požeštine, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije te područje Osijeka koji je i nedavno pretrpio veliku štetu zbog  olujnog  nevremena.
Najgore su stradale Pleternica i Kutjevo, općina Jakšić te prigradska naselja same Požege.  Olujni vjetar je rušio drveće i skidao krovove kuća. Na terenu su vatrogasne postrojbe te djelatnici HEP-a.

Osim kuće stradali su i gospodarski objekti. Šteta je milijunska, uvjeren je načelnik općine Jakšić  Ivica Kovačević.

I područje grada Orahovice u Virovitičko-podravskoj županiji poharalo je jako nevrijeme kakvo ne pamte niti stariji mještani. U samom centru Orahovice stradalo je 15-ak automobila na koje su se rušila stabla, a jak vjetar odnio je tri krova. Jako je stradao i sam park u centru u kojem je srušeno gotovo svako drugo stablo, njih 200-300. Jaka kiša je donosila kamenje na prometnice, a neke su i oštećene uslijed bujica. Dio grada je bez struje, kao i neka okolna mjesta. Na terenu su ekipe HEP-a, komunalaca i vatrogasci. Šteta je višemilijunska, a teško ju je i sagledati jer je ubrzo pao mrak. Pravi razmjeri štete bit će poznati ujutro, kada se dobiju sve informacije s terena, rekao je za web portal HRT-a gradonačelnik Orahovice Josip Nemec.

Osijek se još nije oporavio od nevremena koje je prije dva tjedna izazvalo štetu veću od 15 milijuna kuna, a pogodilo ga je novo u srijedu navečer. Snažno olujno nevrijeme počelo je oko 21 sat i nije se smirivalo sve do ponoći. Pune ruke posla imali su osječki vatrogasci pa su tako i skidali lim s jednog krova koji je podigao vjetar. Tri su drveta pala i zapriječila promet na cesti D 53 u Našicama. Drveće se rušilo i zaustavljalo promet na cestama i u Baranji, točnije u Dardi, Tikvešu, Bilju i Kozjaku, a zbog vode je bila zatvorena cesta kod podvožnjaka na ulazu u Beli Manastir od 23.30 do 4 sata ujutro. Struje je nestajalo u Osijeku i Našicama pa su HEP-ovci bili na terenu od 22 sata pa sve do jutra.

Nevrijeme i u Brodsko-posavskoj županiji

Područje Općine Oriovac u Brodsko-posavskoj županiji također je pogodilo nevrijeme.

” Vozio sam se autobusom, bilo je 17:15. Ja sam prošao autobusom, bilo je strašno, užasan prizor, letjele su grane, limovi,… Autobus nije mogao proći, promet se nije mogao normalno odvijati”, rekao je čitatelj za 24 sata kojega je nevrijeme zateklo na području između Brodskog Stupnika i Oriovca.
Prognoza za naredne dane

Meteoalarm je za jučer izdao narančasto upozorenje za veliki dio Hrvatske. “Moguće je izraženije grmljavinsko nevrijeme te lokalno dosta kiše i bujične poplave. Vjerojatnost grmljavine je 75%”, stoji u opisu. I u sljedećim danima očekuje nas osvježenje.

Danas bi tako trebalo biti promjenljivo i nestabilno vrijeme, mjestimice s kišom i pljuskovima koji mogu biti izraženiji, osobito tijekom noći i jutra.

Ovako je izgledalo jučer

vecernji.hr/hrt/hia
foto:screnshott youtobe

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *