Theresa May nova je premijerka Velike Britanije, formalno je imenovala kraljica Elizabeta II

Britanska kraljica Elizabeta II formalno je imenovala Theresu May novom britanskom premijerkom. Ona je tu funkciju preuzela nakon što se dosadašnji premijer David Cameron povukao zbog negativnog ishoda referenduma o ostanku Britanije u EU.

 May je rekla da je njezin zadatak graditi bolju Britaniju. – Moj prioritet neće biti moćni i bogati ili privilegirani, već oni koji rade – poručila je nova britanska premijerka.

Inače, dosadašnja ministrica unutarnjih poslova Theresa May držala se po strani u kampanji za Brexit, no o njezinim se stavovima može zaključiti iz izjava, poput one da “Brexit znači Brexit” i da nema drugog referenduma” te da će njezin težak karakter, kako ga je ocijenio njezin kolega, imati prilike iskusiti šef EK-a Jean-Clauda Juncker. U dosadašnjem radu nije je toliko vodila ideologija koliko osjećaj za moral. Radikalni momenti karijere – obračun s policijskom korupcijom, istrage o nepravilnostima u javnim službama – bili su potaknuti baš osjećajem da je povrijeđen javni moral.

Tko je Teresa May

Odrasla je kao kći jedinica lokalnog vikara u Oxfordshireu, u obitelji čija se svakodnevica vrtjela oko potreba župljana. Jasno joj je rečeno da je uvijek na oku ljudima te je do danas zadržala tu puritansku crtu. Najveća ekstravagancija jest njezina strast za cipele, po kojoj je i postala poznata kad se na konvenciji stranke pojavila u cipelama s leopardovim uzorkom.

Politikom se počela baviti na Oxfordu, gdje je na zabavi torijevaca upoznala i supruga Philipa, koji joj je postao oslonac nakon smrti oca, koji je umro kad je imala 25 godina, te majke, koja je bolovala od multiple skleroze i umrla godinu dana poslije. Prošla je sličan put kao Margaret Thatcher – kolege su je često zaobilazili, no nakon dva neuspjela pokušaja, ušla je u parlament 1997. usporedo radeći u bankarskom sektoru. U Cameronovu vladu ušla je 2010., a bivši šef ju je i sada podržao.

Dijagnosticiran joj je dijabetes, a govorila je o i osjećaju zakinutosti jer nema vlastite djece. Kad je riječ o djeci, ali onoj imigranata, vjeruje da se moraju uklopiti u društvo.Ograničila bi imigraciju, ali ne dopušta diskriminaciju manjina. No u slučaju Britanca afganistanskog podrijetla, čije ime nije objavljeno, nije slušala preporuke tajnih službi i naredila je da mu se ukine britansko državljanstvo. Terorizam je, kaže, stalna prijetnja.

Cameron se posljednji put obratio zastupnicima

Cameron je danas posljednji put odgovarao na pitanja zastupnika prije nego se povukao s dužnosti zbog Brexita. – Britanska vlada nastojat će da državljani drugih država članica EU-a mogu ostati u Velikoj Britaniji nakon njezine odluke da napusti EU, ali će to ovisiti o recipročnim pravima za Britance u Europi – rekao je Cameron. Danas je i David Cameron i službeno podnio ostavku kraljici Elizabeti.

vecernji.hr/hia
foto:CNN

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *